Vela Luka

Vela luka je prvi kraj, s katerim se srečamo, če potujemo s trajektom iz Splita. Vsekakor je kraj vreden ogleda, saj ima poleg zgodovinskih znamenitosti iz pradavnine tudi veliko drugih zanimivosti. Ena takih je tudi Vela špilja. Za od krasa razvajene obiskovalce bo ta “jama” verjetno malo razočaranje, vendar je njena vrednost drugje, kot v lepotah kapnikov. Na prostoru jame, ki se ji je vdrl strop so našli veliko arheoloških predmetov, ki jih sedaj hranijo v muzeju v Veli luki.

Do jame pelje ovinkasta, ozka pot skozi nasade oljk. S poti je lep razgled na kraj:

Pogled na Velo luko s poti proti Veli špilji

Sama Vela špilja je bolj majhna v primerjavi z jamami na našem krasu:

Vela špilja je predvsem arheološko najdišče

Prava vrednost jame je v njenih tleh. Sedimenti so se začeli nabirati v času pred 30.000 leti in se ohranili do današnjih dni. Prvič je bila omenjena v pisnih virih leta 1214, v prvem statutu otoka Korčula. Leta 1951 so se začela resna izkopavanja.  Prve sondaže so pokazale starost arheoloških vrednost iz starejšega neolitika. Z izkopavanji v najnižjih slojih so odkrili ostanke impresso keramičnega nakita in predmetov starejših neolitskih kultur. V naši bližini najdemo podobne predmete v jamah Pejca in Lašca blizu Nabrežine.

Pri izkopavanju so našli okostja dveh otrok, starosti 2 in 4 leta ter dva skeletna grobova odraslih oseb. V višjih plasteh so odkrili ostanke iz bronaste dobe. Kasneje so se na tleh Korčule naselili Iliri, ki so pustili svoj pečat vse do današnjih dni.

 

Od jame se lepo vidi, kje pripelje trajekt  iz Splita na Korčulo:

Pogled proti zahodu

Na koncu še nekaj osnovnih podatkov o jami z napisne plošče:

Kratek opis

 

 

Komentiranje ni možno.