Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku. Leži na meji med Črno goro in Albanijo. Do jezera smo se prebili iz smeri Cetinj, ko smo zapuščali Lovčen. Iz Cetinj se podamo proti Podgorici. Po nekaj km lagodne vožnje po glavni cesti, ki povezuje ta dva velika kraja, se odcepimo desno proti slikovitemu kraju Rijeka Crnojevića. Ozka, ovinkasta pot nas pripelje navzdol do starega, slavnega mostu nad istoimensko reko. Ta se po dobrih 13km izlije v Skadarsko jezero, še prej pa naredi nekaj lepih meandrov. Je edini pomembnejši tekoči vir vode v Skadarsko jezero. Iz jezera pa izteka reka Bojana, ki se izliva v Jadransko morje. Pri izlivu naredi slavne peščene plaže.

IMG_5004.jpg IMG_5005.jpg IMG_5006.jpg IMG_5018.jpg

 

IMG_5007.jpg

Iz Rijeke Crnojeviča smo se odpravili po panoramski cesti proti Virpazarju. Vmes se odpirajo prelepi razgledi na jezero. S te ceste nastane večina panoramskih slik na jezero in meandre. Kmalu, ko zapustimo vasico in se vzpnemo je na levi strani razgledna točka na okljuk reke. Splača se ustaviti in narediti kakšen posnetek.

Skadarsko jezero je raj za ornitologe, kot lahko beremo v raznih turističnih vodnikih in internetnih straneh. To je sicer res, vendar bo za rasno opazovanje potreben najem čolna. Dostop do jezera je namreč dokaj neroden zaradi obširnih močvirnih področij ali pa strme, skalnate obale. Predeli, kjer je dostop enostaven, pa so razne plaže ali pomoli z restavracijami. Tam pa ne bo ravno veliko ptičev.

Vsekakor se je zanimivo ustaviti kjerkoli ob jezeru in si to veliko močvirje malo pobližje pogledati. Res je fotogenično, vendar popoldanska osvetlitev ni najboljša, saj je najslikovitejši del, s kuliso hribov v ozdju na zahodni strani. Turizem je kar lepo razvit. Takoj, ko parkiramo pride naokrog kakšen domačin in ponuja panoramsko vožnjo s čolnom. Jug Črne gore in obale Budve povezuje s Podgorico visok nasip preko jezera, kjer poteka cesta in železnica. Vmes je še kratek most, tako da jezero ni prerezano na dvoje s to pomembno prometno žilo. Na eni strani nasipa je Virpazar z nobel hoteli, na drugi pa nobel restavracija. Se čuti bližina glavnega mesta.

IMG_6612 IMG_5027.jpg IMG_5028.jpg IMG_5029.jpg IMG_5033.jpg

IMG_5048.jpg

Komentiranje ni možno.