Mokra gora in šargan

Šarganska osmica je del nekdanje ozkotirne, 760 mm široke železniške proge med Beogradom in Sarajevom. Šargan je planina nad vasjo Mokra gora. Na kratki razdalji dobrih 15km od postaje Šargan Vitasi do Mokre gore premaga višinsko razliko kar 300m. Tiri so mojstrsko speljani po strmem pobočju preko 22 tunelov in 5 mostov. Proga naredi nekaj zanimivih ovinkov in od daleč sploh ne zgleda, da je na takem terenu sploh možno speljati progo. Železnica ni več v svoji prvotni funkciji, ampak je obnovljena kot turistična atrakcija.

Železnico so pričeli trasirati še v času Avstro-ogrske, leta 1903. Celotna trasa je dolga 167km in gre skozi 99 tunelov v skupni dolžini 13km, kar priča o zahtevnosti terena.

Izgradnja pruge 1920. godine Izgradnja pruge 1920. godine Zasv. propust od 4m, km19 + 700 (od Stalaca) i ulaz tunela XVIII pruge Vardiste - Uzice, 17. novembar 1923. godine  Sarganska osmica; Trecinu pruge cinili su tuneli i mostovi

Na delu proge pod imenom šarganska osmica so štiri postaje: Šargan Vitasi, Jatare, Mokra Gora inVardište. Zanimivo je, da na postaji Jatare nikoli niso prodali niti ene karte za vlak, saj so potniki na tej postaji samo izstopali, se podali po peš bližnjicah skozi gozd in prispeli v Mokro goro pred vlakom. GPS lokacija te postaje je: 43.802881,19.518237

 

“Osmica” je dobila ime zaradi zavite proge v obliki številke “8”:

Kako obiskati to znamenito železniško progo?

Do Mokre gore se da priti z dveh strani: iz smeri Užic ali iz smeri Sarajeva. Ceste so lepe in urejene. Pot z Bosanske strani gre ves čas ob Drini, kjer je cesta res mojstrsko speljana po strmih pobočjih nad reko. Tunelov nismo šteli, jih je pa res zelo veliko. Meja med BiH (Republika srpska) in Srbijo je običajen mejni prehod. Na meji vas bo doletelo še plačilo turistične takse, bojda ena od pogruntavščin Kusturice za vzdrževanje turizma v teh krajih.

Vozni red turističnega vlakca in njegova pot

Dobro je priti vsaj kakšne pol ure pred odhodom. Vlak je v poletnih mesecih kar polno zaseden. Dopoldanske vožnje so sploh zelo obiskane. Rezervacij ni, prodajo pa nekako toliko kart, kolikor ljudi spravijo na vlak. Če je obisk večji, pa še malo “za povrh”, tako da je potrebne kar nekaj spretnosti za prosti sedež.

Mokra Gora

Šargan Vitasi

Mokra Gora


 10.30 h

  11.11 h

13.00 h

 13.25 h

   14.06 h

15.48 h

 16.10 h

  16.51 h

18.35 h

 

IMG_5415.jpg

Turistični vlakec se odpelje iz Mokre gore in se do postaje Šargan Vitasi ne ustavi. Tam je kratka pavza, potem pa se na poti nazaj ustavi na vseh treh vmesnih postajah. Na vlaku predvajajo informacije v domačem in angleškem jeziku.

Prenočevanje

Za prenočevanje je najbolje izbrati kar prenočišče na železniški postaji v Mokri gori. Ni ravno najceneje, je pa zelo lepo urejeno in v ceni je vračunan še obilen zajtrk. Imajo dvo- in tro-posteljne sobe v bivšem objektu železniške postaje.

IMG_5446.jpg IMG_5448.jpg IMG_5450.jpg

Cene kart in ostalega

Karte so po 600 din (6€) za odrasle in 300 (3€) din za otroke.  Za mlajše od 6 let je brezplačno. Prenočišča na postaji so 1500 din (15€) v dvoposteljni sobi z zajtrkom. Zajtrk je po “Srbsko” obilen, pri tem pa otroci ne dobijo nič manj kot odrasli.

IMG_5458.jpg

Drobni napotki

Nad postajo Mokra gora je “filmska” vasica – umetno naselje, ki jo je postavil Emir Kusturica.

Na postajo je dobro priti malo prej, saj je v poletnem času gneča.

Zanimivo je stati na zunanjem delu med vagoni in opazovati okolico (pazite na otroke).

Za zajtrk priporočam kačamak z jogurtom.

Če ne želite spati ločeno (tudi v dvoposteljni sobi), je potrebno posebej povedati, da želite sobo s francoskim ležiščem, sicer bo potrebno malo premikanja pohištva po sobi. Postelje se dajo premakniti le v pritličju, kjer so triposteljne sobe. Zgoraj v dvoposteljnih so postelje pritrjene na omare in “golobčki” boste prikrajšani za nočno kljunčkanje.

IMG_5425.jpg

Spregovorite besedo ali dve s prijaznim sprevodnikom. Z veseljem bo povedal kakšno zanimivost iz zgodovine ali aktualno novico.

IMG_5315.jpg IMG_5337.jpg IMG_5368.jpgIMG_5364.jpg IMG_5389.jpg

Zunanje povezave

http://pavlin.si/foto/v/poti/srbija/mokra_gora/

http://www.zeleznicesrbije.com/active/sr-latin/home/glavna_navigacija/prezentacije/sarganska_osmica/red_voznje_sarganske_osmice.html

http://www.zlatibor.rs/voz/–%20sarganska8%20–.htm

http://www.pbase.com/vmarinkovic/the_sargans_eihgt

http://www.panoramio.com/map/#lt=43.803202&ln=19.518583&z=3&k=2

IMG_5440.jpg

komentarjev 7

 1. zvone pravi:

  Zakaj in od kje ime Ćiro za oskotirno železnico, ki je vozil skozi Bilećo……

  • Mare pravi:

   Žal mi izvor tega naziva ni znan. Ko sem spraševal v Mokri gori ni vedel nihče povedati nič konkretnega. Eden od domačinov je omenil, da se je med vojno tako rekli kurirjem, ki so bili počani, a zanesljivi. Ker naj bi bil tudi ozkotirni vlak nekaj takega, se naj bi ga prijel tak vzdevek. Če je na tem kaj resnice pa žal ne vem.

 2. zvone.gantar@gmail.com pravi:

  Imam samo vprašanje – zakaj se imenuje ćiro – zakaj tako ime…….

 3. […] Letošnje leto smo se odločili prespati v Boki in sicer v kraju Risan. Za pot iz Dalmacije priporočam cesto skozi Trebinje. Odpeljemo se “klasično” proti Dubrovniku, malo naprej pa sledimo oznakam za Brgat, kjer je prehod v BiH. Po prehodu se cesta vzpne in kmalu imamo celo dubrovniško obalo pred seboj. Pravzaprav pod seboj. Ob cesti proti Trebinju se vidijo ostanki ozkotirne železnice, ki je nekokč povezovala zaledje z obalo in gre tudi mimo Mokre gore, kjer je zanimiv turistični vlakec. […]

 4. […] Skozi Trebinje smo se podali na poti iz Dalmacije, natančneje iz Korčule proti Črni gori. Zaradi slabih izkušenj s sobotnim čakanjem na meji med Hrvaško in Črno goro smo se odločili za kratek ovinek preko BiH, ki se je izkazal za več kot odličen. Malo naprej od Dubrovnika pot zavije proti severu v hribe na mejo z BiH. Mejni prehod Brgat je skoraj prazen in v nekaj minutah smo bili skozi. Pot se ves čas vzpenja in kmalu se pojavijo ostanki ozkotirne trase železnice. Po progi Trebinje – Dubrovnik je svoje čase vozil znameniti Ćiro. Ostanke te znamenite proge si lahko ogledamo v Mokri gori na Šarganski osmici. […]

 5. Nada pravi:

  Zanimiva je vasa stran.
  Jaz pa zelo hrepenim, da bi obiskala Mokro goro in Festival …ali bi mi vi lahko povedali kje najdem kakšen prevoz, kakšno agencijo, ki nas bi peljala. Morda tudi vi to organizirate?
  Hvala in lepo se imejte. N a d a