Oko skakavca

Severna vznožja Prokletij so bogata z vodnimi izviri. En najlepših izvirov na tem področju je Oko Skakavca ali Savino oko ali Oko Skakavice. Izvir se skriva na začetku doline Ropojane. Dostop je lahek in enostaven od vasi Vusanje, do koder vodi ozka, ovinkasta in asfaltirana cesta. Parking je možen na platoju pred bivšo karavlo. Od začetka makadama, ki vodi po dolini Ropojane se po dobrem kilometru odcepi pot navzdol do izvira. Kmalu zagledamo pravljično podobo izvira, kjer se nam kar naenkrat razpre gozd, na sredi pa v skrivnostni svetlobi zasije zelen kraški izvir.

IMG_1515.jpg

Ker gre za kraški izvir, je voda mrzla, saj izvira iz podzemskega sifona in ima le 5°C. Domačini pravijo, da je izvir najlepši spomladi, ko ima tudi največji pretok. Ime “oko” je izvir dobil po tem, ker se pod določenim kotom res lahko vidi ustje sifona kot človeško oko. Ovalna oblika ima na sredini črnino, od koder privre voda. Hladna svežina je kot naročena po dolgih, vročih, poletnih pohodih v gore Prokletij, ko si z veseljem odvežemo gojzarje in potopimo noge v ledeno hladno vodo. Tisti bolj korajžni morda tudi skočijo v vodo.

IMG_1512.jpg

 

Voda iz tega izvira teče po dolini do slapa Grlja in naprej v Plavsko jezero, ki ga tudi delno napaja, poleg vseh ostalih izvirov na tem področju.

Poleg izvira je tudi en GC, ki pa je bil žal v času našega obiska nedostopen, ali pa ga je nekdo odnesel.

IMG_1524.jpg

IMG_1529.jpg

IMG_1533.jpg

IMG_1534.jpg

IMG_1536.jpg

IMG_1545.jpg

Komentiranje ni možno.