Manilva – žvepleno rimsko kopališče

Žveplo je deveti najbolj pogost element v naravi. Čisto žveplo nima vonja, vendar ga hudomušna narava rada kombinira z vodikom, da nastane vodikov sulfid, ki je vsem znanega vonja po gnilih jajcih. Vsekakor pa je ne glede na njegov vonj, žveplo koristno za zdravje, zato je vodni vir, ki je bogat z žveplom že od pradavnine pritegnil ljudi. Tako je tudi nastalo kopališče v soteski reke Albarran, malo ven iz turistične Manilve, menda še za časa Julija Cezarja. Cesto AP7 zapustimo pri odcepu za Cesares (ena od “belih” vasi iz zaledja Ronde) in se peljemo mimo velikega kamnoloma. Takoj pod viaduktom pri restavraciji Roman Oasis se odcepi ostro levo malo slabši makadam, ki nas po slabem kilometru pripelje do kopališča. Ko cesta postane skoraj neprevozna, je na desni strani spodaj bela kupola kopališča.

IMG_5571.jpg

Prostor je še posebej priljubljen med domačini, ki imajo tu popoldanske piknike med tednom ali celodnevne za vikend. Voda v kopališču je poleg neprijetnega vonja tudi malo motna, tako da se ne vidi dna. Ker je vse skupaj še opremljeno z obokanimi tuneli, v katerih je voda skoraj do stropa, je plavanje kar malce zastrašujoče.

IMG_5556.jpg

Obnova starega kopališča je bila končana nekaj let nazaj z izdelavo betonirane kupole nad celotnim kompleksom. Osrednji tunel vodi od vhodnega bazena v nekoliko večji notranji prostor.

IMG_5559.jpg

Sam okoliš je precej zanemarjen. Vzrok leži verjetno v tipični medsosedski fovšiji, saj leži na ozmlju kraja Cesares, dostop pa je iz Manville. Po dobri stari človeški navadi se tako ne eni ne drugi ne zmenijo za vzdrževanje reda in čistoče, kaj šele kakšnega sprotnega vzdrževanja. Zmenili so se vsaj toliko, da vse skupaj ne propada.

IMG_5563.jpg

Kakorkoli, tako kopališče je vredno ogleda in če dopušča čas, vsaj poldnevnega namakanja v zdravilni vodi. Na drugi strani potoka, kamor se voda iz kopališča izliva je stena iz zdravilnega blata. Kljub opozorilu, da je odnašanje blata prepovedano, si ljudje naberejo zdravilnega blata v posode in ga nosijo domov. Zaradi tega so nastale hecne vdolbine na stenah ob potoku.

IMG_5566.jpg

GPS Lokacija36.396512,-5.261532

Komentiranje ni možno.