Antequera

Dolmen de los Hermanos Viera, Dolmen de Menga in Tholos de El Romeral so trije zelo dobro ohranjeni dolmeni v kraju Antequera. Dolmen je vrsta megalitske grobnice ali svetišča. Večina jih izvira iz obdobja zgodnjega neolitika (4000 do 3000 pred Kristusom). Dolmeni so bili navadno pokriti z zemljo ali manjšimi kamni v obliki gomile. V kraju Antequera so vsi trije pokriti z zemljo, podobno kot vsi ostali dolmeni na iberskem polotoku. Z natančnim arheološkim delom so ugotovili, kako so jih zidali. Zgrajeni so bili v bakreni dobi, cca. 4000 let pred kristusom. Najprej so skopali jarek, v katerega so prevrnili velike kamne. Te kamne so potem utrdili. Ko je nastal zid, so cel prostor napolnili s peskom in zemljo ter namestili še stropne skale. Potem so počasi odkopali notranjost. Tako je nastal osrednji prostor, ki ga je obkrožalo 27 velikih ploščatih kamnov. Dostop je bil skozi nizek tunel. Dolmeni so praviloma grobnice, vendar v Vieri niso našli ostankov grobov, le orodje iz kosti in ostanke reliktov iz silike. V Mengi pa so v začetku 19. stoletja odkrili grobnico z nekaj 100 okostji.

IMG_6370.jpg

Vsi trije dolmeni v Antequeri so povezani z bližnjim hribom Peña de los Enamorados ali skala zaljubljencev, ki sicer v profilu izgleda kot vkopana glava. V neolitiku so verjetno menili, da gre za vkopano božanstvo, ki se bo prebudilo. Kasneje so okrog skale spletli ljudsko zgodbo o maorskem paru iz dveh sovražnih klanov, ki naj bi se vrgla s skal tega hriba zaradi nesojene ljubezni. Kasneje je bila legenda malo posodbljena, par pa muslimansko dkle in krščanski fant. Položaj dolmenov je povezan z zimskim solsticijem, ko v komoro posije žarek sonca.

IMG_6378.jpg

Viera je zanimiva, ker ima v glavni komori 18m globok vodnjak, vrezan v živo skalo, na dnu katerega je vedno vsaj 2m vode. Gladina je odvisna od letnega časa. Nihče pa ne ve, kdo in kdaj ga je naredil. To je menda največji in najglobji vodnjak v dolmenu.

IMG_6368.jpg

Antequera je zanimiva za ogled ravno zaradi dolmenov. Večja dva, Viera in Menga sta poleg informacijskega centra, kjer zavrtijo tudi kratek film o nastanku in odkritih legendah okrog teh dolmenov. Tretji, Romeral, pa je malo stran (cca. 4km). Navigacija se pri izračunu poti malo zmoti, saj vas pripelje na dvorišče industrijskega kompleksa, ki pa se izkaže za slepo ulico. Z malo občutka ne bo problem najti kratkega makadamskega odseka poti, ki je na drugi strani proge.

Ogled je brezplačen. Ob ponedeljkih je zaprto, ko so dolmeni tudi zaklenjeni.

IMG_6363.jpg

IMG_6366.jpg

IMG_6371.jpg

Skale so res velike in za dobrih 6000 let nazaj kar pošten tehnološki izziv za transport.

Od zunaj se skoraj nič ne vidi. Večina je skrita pod ploskim pokrovom.

IMG_6372.jpg

IMG_6380.jpg

karta.JPG

 

Komentiranje ni možno.