Škratova jama

Ljudsko izročilo pravi, da je pred davnimi časi vhod vodil v dolg rov pod Belo Cerkvijo. V rovu so živeli majhni, prijazni škratki. Ljudem so pomagali in bili njihovi pravi prijatelji.

sj1

Mir v tem kraju je pokvaril pohlepen mladenič, ki se je naselil v vasi. Škratov ni maral in jih je preganjal. Ti se z njim niso želeli prerekati  in  so  se  po  svojem  rovu  umaknili  na  bližnji  Vinji  Vrh.  Ljudje,  ki  so  ostali  brez  škratove pomoči, so ničvrednega mladeniča izgnali iz vasi, vendar se škratje niso vrnili. Ljudem so pretili hudi časi. Da vas ne bi propadla, se je najstarejši škrat odločil, da bo ljudem kljub vsemu pomagal, vendar se jim ni nikoli prikazal pri belem dnevu. Od takrat dalje se ta rov imenuje Škratova jama. Po Beli Cerkvi večkrat zadiši po sveže pečenem domačem kruhu, ki ga pečejo gospodinje. Ali so mogoče škratje s kakšnim svojim skrivnim receptom zaslužni za to, da se v Beli Cerkvi peče tako dober kruh?

sj2 sj3 sj4 sj6

sj5

V letu 2015 so do jame uredili pešpot, ki vodi od “slepega črevesa” stare avtoceste, ki je nekoč potekala tod mimo. Parkiramo na lokaciji N 45° 51.949 E 015° 16.532. Dostop je z lokalne ceste proti Beli cerkvi.

 

Komentiranje ni možno.