Puntižela

Krajše počitnice v Istri smo pričeli v Puntiželi. Kamp, ki leži nasproti Brionov se imenuje, ha ha, kako neki… “Kamp Brioni”. V bližnji okolici je kar nekaj zanimivosti, predvsem iz obdobja Avstroogrske. Antičnih ostankov je tudi nekaj, vendar so jih na žalost večino  vgradili v AO fortifikacije, ki so potem služile tudi v I. sv. vojni, kasneje v II. sv. vojni in nazadnje deloma tudi JLA. Področje je bilo nekoč močno zastraženo, z omejenim gibanjem. Na srečo je sedaj tu velik turistični razcvet, na starodvna dogajanja pa spominja le nekaj razvalin, ki jih ponekod obnavljajo, drugod pa so prepuščene propadu.

IMG_0364

Iz Kampa Brioni smo se podali najprej proti trdnjavi Punta Cristo. Po iskanju geo cache v bližini smo si ogledali še vhod v trdnjavo. Punta Christo, še do nedavnega dokaj neznana trdnjava, ki z leti dobiva na prepoznavnosti, saj se tam skozi leto odvija vedno več koncertov ter festivalov, je obalna trdnjava, ki jo je avstro-ogrska monarhija zgradila konec 19. stoletja, da bi zaščitila glavno pristanišče svoje mornarice v Puli. Trdnjava je obdana z globokim jarkom. Znotraj trdnjave so tri dvorišča, skozi katera lahko vstopimo v podzemne prostore. Trdnjava ima kar 270 prostorov, ki skupaj pokrivajo čez 10000m2 površine. Trdnjava je prizorišče znanih festivalov, kot so Seasplash, Outlook, Dimensions festivali…

Do trdnjave pridemo iz kampa Brioni peš ali s kolesom v približno 10 minutah. Pot lahko nadaljujemo proti vasici Štinjan in naprej v smeri pule, kjer je še ena trdnjava Monte Grosso.

IMG_0299

IMG_0300

IMG_0302

IMG_0305

IMG_0364

IMG_0366

IMG_0373

IMG_0381

IMG_0385

IMG_0408

 

Komentiranje ni možno.