BiH 2015

Potepanje po BiH v letu 2015 smo začeli v Neumu in zaključili v Bihaču. Tule je nekaj osnovnih informacij o letošnji poti.

S Korčule smo se odpravili preko od požarov uničenega Pelješca do Neuma. Prehod iz Hrvaške v Bih je bil hiter, zataknilo se je pa potem, ker smo morali čakati v dolgi koloni, ki je segala skoraj čez celo obalo BiH. Kljub temu, da nam ni bilo potrebno ponovno prečkati meje, smo morali čakati, da smo prišli do centra Neuma, kjer smo zavili proč od gneče ob morju.

          

Sobota
Prvi dan nas je popeljal od Neuma, mimo jame Vjeternica, po trasi nekdanje železnice, kjer je vozil slavni Ćiro po dolini Trebišnjice do Trebinja, koder smo odvili na sever, mimo Bileče do Sutjeske. Ceste so ponekod ozke, ovinkaste, marsikje pa preseneti popolnoma nova cesta, s svežim asfaltom, novimi tuneli in viadukti, ki jih niti garmin ne pozna.

Nedelja
Drugi dan se je pričel z ogledom prizorišča bitke na Sutjeski, od koder smo nadaljevali proti Sarajevu, kjer smo si ogledali tunel spasa. Ta je povezoval obkoljeno Sarajevo z okoliškim svetom in omogočal oskrbovanje obnemoglih prebivalcev v času, ko je bilo Sarajevo obkoljeno. Po obveznih čevapih na Baščaršiji smo se odpravili pravim pustolovščinam naproti. Za naslednje tri dni je naš novi dom postala koča v odročni vasici Umoljani v zaledju Bjelašnice. Še isti dan smo se odpravili na krajši izlet, da si ogledamo vijugavi Studeni potok in spoznamo kakšnega zanimivega domačina. V koči smo bivali s skupino arabcev in gručo veselih Slovakov, ki so skrbeli za dobro volje vse dni našega bivanja tam.

Ponedeljek
Tretji dan se je začel deževno. Dežja nismo videli že celo poletje, ampak prav ta dan si ga pa res nismo želeli, saj je bil v načrtu pohod. Zaradi slabega vremena smo malo dlje počivali in se odpravili na Igman do skakalnic ter na vrh Bjelašnice. Do popoldne se je vreme že uredilo in imeli smo prelepe oprane razglede daleč naokoli z nadmorske višine preko 2000m.

Torek
Četrti dan je bil rezerviran za pohod na Krvavac in obisk vasi Lukomir. Oboje bi lahko rekli, da je na koncu sveta. Stepska pokrajina se razteza vse od južnih pobočij Bjelašnice do kanjona Koritnice, ki globoko zareže pogorje Bjelašnice, preden se ti divji hribi nadaljujejo v smeri Visočice in naprej na jug. Gre za enega najbolj odročnih in izrazito tradicionalnih predelov BiH, kjer se da videti življenje ljudi izpred več desetletij, saj še vedno živijo na skromen način, pasejo svoje ovce in predvsem se ne razburjajo preveč nad tegobami sodobnega sveta.

Sreda
Peti dan smo šli nazaj v dolino proti Konjicu, kjer smo si ogledali Titov bunker, se okopali v Boračkem jezeru in se odpravili proti severu, mimo Sarajeva in Travnika na Vlašič, ki leži na višini med 1000 in 1300m nad morjem.

Četrtek, petek
Po dveh dneh počitka in  nekaj krajših sprehodih smo naše potepanje počasi zaključili mimo Drvarja, ob reki Uni in se mimo Bihača ter Plitvic prikotalili domov.

 

Jezero Vrutak, Trebišnjica, Ćiro

Reka, akumulacijsko jezero in zanimiva cesta v zaledju Nemuma proti Trebinju

BiH
Trebinje in okolica

Jama Vjetrenica

Največja jama v BiH, v kateri je strašen prepih

BiH
Trebinje in okolica

Sutjeska

Kratek postanek na Sutjeski, dolini herojev, naravno-umetnem kopališču in adrenalinski prehod preko reke

BiH
Sutjeska

Umoljani

Planšarska vas, visoko na južnem pobočju Bjelašnice, odlično izhodišče za raziskovanje neokrnjene narave in stike s prijaznimi ljudmi.

BiH
Bjelašnica
Umoljani

Igman

Skakalnice, teki na smučeh in biatlon – prizorišča ZOI 1984

BiH
Bjelašnica

Bjelašnica

Pohod na vrh Bjelašnice, 2064m s pomočjo sedežnice, ki skrajša vzpon na polovico.

Dolžina:3km
Trajanje:3h
BiH
Bjelašnica

Lukomir

Potovanje v preteklost: idilična vas na koncu sveta

BiH
Bjelašnica

Krvavac, 2046m

Samoten, slikovit vzpon na dvatisočaka

BiH
Bjelašnica

Titov bunker ARK D0 Konjic

Obisk nekdanje najstrožje vojaške skrivnosti

BiH
Konjic

Boračko jezero

Kratek ovinek iz Konjica do lepega jezera s čisto vodo in urejeno okolico. Tudi možnost za prespati v lesenih kolibah.

BiH
Konjic

Vlašič

Obisk športno rekrativno turističnega središča na Vlašiču

BiH
Vlašić

 

Kontakti za prenočišča na naši poti:

Prenočišče Radović, 43.32227,18.55916 — Popov Most (Sutjeska), Tjentište, 73311 Popov Most, tel: +387 65 276 824,  milovan_radovic@yahoo.com, mira_radovic@yahoo.com plačilo: kešnaroke (10EUR na osebo na dan)

Pansion Umoljani, 43.673794, 18.226572 — umoljani@gmail.com, tel: +387 61 22 81 42 plačilo: kešnaroke (25KM/osebo na dan)

Eko FIS Vlašić, — eko-fis@fis-bih.com, tel: +387 30 294 528, kešnaroke, kartice (imajo pravo recepcijo), 90 EUR na dan za velik apartma

Vse ostale koordinate so v GPX zapisih posameznih podrobnejših opisov.

Nekaj naših GPS sledi tega dopusta je v nadaljevanju.

Korčula-Neum-Jama-Trebinje-Bileča-Popov most (Sutjeska)

 

Popov most (Sutjeska) – Sarajevo – Umoljani

 

Umoljani – večerni sprehod od pansiona na bližnji hrib (peš):

 

Umoljani – po Bjelašnici do Igmana in nazaj

 

Umoljani-Hadžiči-Konjic-Boračko jezero-Travnik-Vlašič

Komentiranje ni možno.