Golte

Jesenski izlet na zadnji dan krompirjevih počitnic nas je popeljal na krožni pohod (sprehod) po Golteh. V približno 5h smo obhodili pot od Alpskega vrta, mimo Janezovega bivaka, na vrh Boskovca, mimo odcepa za Kal na Jezerca, kjer smo se priključili označeni poti po Golteh, sicer v obratni smeri. Ogledali smo si brezno, Lahovnico, Stare stane, se pri umpetnem jezeru naužili razgledov in se mimo vrha Medvedjaka podali v dolino proti hotelu. Na koncu smo zaokrožili še po zanimivem Alpskem vrtu, celi naravoslovno botanični odpravi na malem, ograjenem proostoru, kjer smo izvedeli marsikaj novega.

IMG_6427

Kmalu ood parkirišča pridemo do planinske koče. Pred njo stoji na jasi kapelica:

IMG_6410

Mi smo se od kapelice usmerili v hrib skoozi gozd v smeri Boskovca. Vmes smo obiskali prepadno steno, kjer je lep razgled. Pod skalami je tudi Jannezov bivak, ki je zelo dobro opremljen:

IMG_6426

Na vrhu Boskovca je nekoč stal lesen razgledni stolp, ki ga je najedel zob časa in sedaj je videti le še temelje in nekaj brun. Kljub temu je razgled kar lep. Vidi se slavni TEŠ6 in v daljavi lahko razberemo obrise Kuma in ostalih markantnih vrhov.

IMG_6412

IMG_6460

Potem smo se spustili do kolovoza in se usmerili proti Kalu. Tam se pričnejo pašniki, kjer so poleti konji. Pokrajina je zelo lepa. Na tem mestu se poočasi priključi tudi označena “Poot po Golteh”.

IMG_6472

Pot proti jezercem gre spet preko ene vzpetine, kjer se pri jezercih odpočijemo in se spustimo na vznožje smučarskih prog. Tam je tudi brezno, kjer je narava obrnjena na glavo. Podobno kot v visokogorju proti vrhu, je v tem breznnu vedno manj vegetacije v globino. Na dnu se vidijo le še lišaji.

IMG_6495

Od tu dalje smo na območju smučišča in pot preči proge, sedežnice in žičnice.

IMG_6516

Sledi spet strm vzpon na vrh proge Stari stani, od koder se spustimo do jezera in spet navkreber proti vrhu medvedjaka.

IMG_6544

IMG_6545

IMG_6566

Od tam sledi le še spust mimo spomenika NOB, mimo hotela proti parkirišču.

 

Celotna poot ves čas sledi geocaching točkam power traila na Golteh.

 

Pot je skoraj v celoti zapisana v GPS sledi:

 

Komentiranje ni možno.