Ruševine cerkvice sv. Daniela

Slovenija premore res neskončno veliko skritih kotičkov, kjer najdemo kaj zanimivega. Žal je za marsikateri skriti kotiček nemogoče izvedeti, saj jih poznajo le redki domačini, ali pa še to ne. Pod Gorjanci, le streljaj od vinorodnega “becirka” Tolsti vrh se v gozdu, na vzpetini sramežljivo skriva cerkev sv. Danijela. Od te verjetno nekoč obiskane cerkvice so ostale le kamnite ruševine.

Kratek sprehod nas popelje do te pozabljene romarske cerkvice sv. Danijela. To je zelo lahek in prijeten sprehod, primeren tudi za majhne otroke. Ob poti je veliko zanimivih stvari, ki jih srečamo v gozdovih. Jeseni je sploh zanimivo, saj odpada listje, pa še kostanji so tam okoli. Sprehod lahko popestrimo z obiskom katere od zidanic v okolici. Prijazni domačini vedno radi postrežejo z domačim cvičkom, ki je tu doma.

Najprej pa nekaj malega o sami cerkvici.

Nahaja se nedaleč od Tolstega vrha, od koder je tudi najlažji in najhitrejši dostop (peš 15 min). Pot, ki vodi tukaj mimo pelje na Gorjance in pride “ven” pri križišču na škofovki, kjer se srečata cesti iz Pendirjevke in Gabrja. Vmes sta še dve kapelici (križa). Pot je bolj malo obiskana, čeprav je mnogo prijetnejša in lepša od klasičnih “avtocest”, po katerih hodijo planinci na Gorjance. Zaradi tega to pot zelo priporočam za kolesarjenje. Zanimivi so tudi odcepi proti Uštrasu. Nekatere poti, ki so nakazane na kartah, se končajo slepo.

Na pot se odpravimo iz zaselka Tolsti vrh. Ker so to vsaj za tiste, ki niste domačini kar odročni kraji, priporočam uporabo GPS-a ali pa karte. Tole so splošna navodila zagrobo orientacijo:

Dostop iz smeri LJ Lj – Otočec – Ratež – Vel. Brusnice – Drenik – Tolsti vrh (glej navodila)
Dostop iz smeri MB MB – Celje – Zidani most – Krško – Otočec – Ratež – Vel. Brusnice – Drenik – Tolsti vrh (glej navodila)
Karta dostopa (!pazi! velikost 1,5MB).

Sama cerkvica (oz. njene razvaline) so na lokaciji: N 45° 48.122 E 015° 17.443

Pot začnemo z “glavne” ceste, ki povezuje Tolsti vrh z Orehovico. Zavijemo desno in sledimo mrakacijam. Pri prvi kmetiji lahko opazujemo koze, psa, ovce in ostale domače živali.

Image

Kmalu se vzpnemo na manjšo jaso, od koder je razgled proti cerkvi sv. Roka (glavna cerkev na Tolstem vrhu). Tu lahko otroci po mili volji skačejo in norijo, le če je visoka trava, se ji raje izognite, saj jo domačini kosijo.

Image

Od jase pridemo spet v gozd in po nekaj 100m smo že skoraj pod vznožjem zadnjega podviga do ruševin.

Image

Pot lahko nadaljujemo naprej proti Gorjancem, dokler imamo dovolj moči. Po slabih 15 minutah hoje pridemo iz gozda spet na plano, kjer imajo lovci svojo prežo.

Image

Tu je spet primeren kraj za počitek, igro, skakanje in norenje. Nihče vas ne bo preganjal.

Image

Pri plezanju na prežo popazite na otroke, saj je kar visoka.

Image

Po končanem počitku se odpravimo po isti poti nazaj.

Image

Pot do Danijela bo z majhnim pohodnikom trajala vsaj eno uro, zato si vzemite dovolj časa, saj bo vmes veliko zanimivih stvari. če pa so pohodniki starejši, pa lahko nadaljujejte po označeni, markirani poti vse do vrha Gorjancev.

 

Pri cerkvici je tudi Geocache: http://www2.arnes.si/~nmhipot1/GC/geocache.htm

 

Edini komentar

  1. […] staro kapelo Sant ‘Andria stredi gozda. Ob ruševinah smo takoj pomislili, da smo prišli do sv. Daniela pod Gorjanci. Ruševine obeh cerkva so si namreč na moč […]