Brač

Na Braču je veliko krajev, kjer je res lepo. Najslavnejši je zagotovo Bol zaradi svojega vetra in surfanja. Posledično je tam tudi največ gneče. Zaradi tega priporočam severni del otoka. Na severnem delu je pa izbira med zelo razčlenjeno in skalnato vzhodno obalo in bolj prijazno zahodno. V končni fazi ostane Sutivan, ki je primerno izhodišče tudi za lažje in težje kolesarske podvige. V Sutivanu sva bila nastanjena v apartmaju Cilar. Imela sva manjši apartma za 2 osebi, ki je postal najino bivališče za nekaj dni. Sicer malenkost natlačen, vendar itak nisva prišla zaradi občudovanja notranjosti hiše, ampak sva šla naokrog po otoku.

IMG_0997.jpg IMG_1000.jpg IMG_1005.jpg

Na Brač pridemo s trajektom, iz Splita v Supetar traja okrog ene ure, vozi pa vsako uro v glavni sezoni.

IMG_1017.jpg IMG_1027.jpg IMG_1035.jpg

Podobno kot na Dugem otoku je tudi Brač zelo primeren za kolesarjenje. Poti so označene, niso zahtevne, če se držimo obale, obenem pa Brač ponuja tudi obilico zahtevnih kolesarskih podvigov okrog najvišje vzpetine, 778m visoke Vidove gore. Za ogrevanje priporočam pot Sutivan – Supetar. Ta gre stran od glavne ceste, po kolovozih mimo njiv in vinogradov. Ob poti je veliko oljk in od domačinov lahko kupite sir, olivno olje in vino. Področje je zelo primerno tudi za družinsko kolesarjenje, pravzaprav je to edino temu primerno področje:

IMG_1009.jpg

Sutivansko zaledje nudi kar nekaj krajev za raziskovanje na kolesu. Poleg samega Sutivana, kjer nas do cerkcice sv. Roka čaka zelo strm vzpon, je v bližini čisto pravi botanično-živalski vrt.

 

IMG_1041.jpg IMG_1044.jpg IMG_1057.jpg IMG_1058.jpg IMG_1059.jpg

Park prirode Sutivan ima zanimive prebivalce: noje, divje svinje, race, konje, osle, koze, ovce in ostale domače in divje živali. Poleg tega imajo veliko zanimivih rastlin, rož in dreves, tudi kaj eksotičnega se najde. Poleg je veliko otroško igrišče. Postanek tu z otroki se lahko razvleče na cel dan. Poskrbijo tudi za lačne in žejne. Park se nahaja na teh koordinatah, do njega pa vodi več makadamskih poti.

IMG_1064.jpg IMG_1071.jpg IMG_1074.jpg IMG_1084.jpg

Ne prav daleč stran je še ena zanimivost: velik kamnit obok. Domačini m,u pravijo Koloč. Gre za ostanek kraškega pojava s premerom 20m in višino 10m. Do Koloča se pride iz vasice Nerezišće, ki je v zgodovini predstavljalo glavno mesto otoka. Zaradi svoje lege na sredini otoka je nudil zavetje pred pirati, ki so vdirali na otok z obale. Kasneje so se ljudje odselili bižje na obalo, v Sutivan in Supetar. V kraju Nerezišće je tudi edina večja tovarna na otoku.

IMG_1107.jpg IMG_1111.jpg IMG_1114.jpg IMG_1119.jpg IMG_1131.jpg

Na Braču nikakor ne smemo spustiti še nekaj krajev in zanimivosti. Eden takih je gotovo Vidova gora. Na vrh se lahko povzpnemo s pomočjo avta, nog ali kolesa. Peš poti so najbolj zanimive z južnih pristopov preko strmih pobočij nad Bolom. Za kolo prijaznejši so vzponi s severne strani. Edini dostop z avtom pa je po asfaltirani cesti vse do vrha, kjer je lep razgled na Brač in sosednje otoke. Z Vidove gore se tudi zelo lepo vidi Bol in znameniti peščeni polotok.

IMG_1134.jpg IMG_1138.jpg IMG_1140.jpg IMG_1155.jpg

V vzhodnem delu Brača je zanimiv kraj Škrip. Gre za enega najstarejših predelov, od koder izhaja znameniti kamen. V kraju je tudi antični mavzolej in muzej. Zanimivo si je ogledati pokopališče in cerkev ob njem. Stavbe so še vedno pokrite s kaminitmi skodlami in prava uganka je, kako to stoji skupaj.

 

Komentiranje ni možno.