Škrčko Ždrijelo

Škrčko Ždrijelo je prelaz v grebenu Durmitorja, ki se prične na prelazu Sedlo. Pohod pričnemo ob cesti, ki pelje od Žabljaka mimo Sedla. Od Sedla se spustimo nekaj km po izraziti dolini. Parkiramo ob cesti, kjer na levi strani zagledamo planino za pašo živine. Ob cesti je veliko makadamsko parkirišče.

IMGP2059

Pohod pričnemo na dokaj veliki višini (1400m) in se ves čas le vzpenjamo. Če smo prispeli z morske obale, je to za nekatere, ki tega niso vajeni lahko kar težava, saj je zrak redkejši in če ne drugega, imamo lahko probleme z lovljenjem sape pri vzponu. Pot pelje po pokrajini, ki je najbolj značilna za Durmitor: travnata pobočja, strme skalne stene, goli vrhovi, pokriti s snegom in dobro markirana stezica po sredi dolinice.

IMG_6801 IMG_6806 IMG_6808 IMG_6813 IMG_6840

Po slabih dveh urah hoje, kjer verjetno ne bomo srečali žive duše razen kakšnega ptiča ali martinčka, prispemo do prelaza Škrčko Ždrijelo. Takoj, ko stopimo na greben, se nam odpre enden najlepših pogledov v celem Durmitorju.

 

Literatura:

Karta Durmitorja in kanjona Tare – 1:25000. Avtor: Branislav Cerović. Če je ni v knjižnici, jo imajo v vsakem kiosku za 5-6€.

Obstajata dve izdaji te karte. Na novejši je več podtkov, ki so bližje realnosti. Kupiti so jo da pri Geokart-i, Beograd. Cena 2€

Planinski vodič po Durmitorju , cena 7€

The Mountains of Montenegro: A Walker’s and Trekker’s Guide (Cicerone Guide) – cca. 10GBP

 

Komentiranje ni možno.