Izlet z avtom Corte-Porto

Pot je potekala takole:

Corte – na sever mimo hribovske vasi Castirla – po soteski reke Golo (to je najdaljša reka na Korziki) – mimo jezu Calacuccia – mimo smučišča in prelaza Col de Vergio (najvišji cestni prelaz na 1473m) in Aitone – mimo slikovite vasice Evisa v dolino Spelonca (Spelunca / Spilonca)- po panoramskih cestah skozi vas Ota do obale v kraju Porto.

Dolina reke Golo Col de Valdionellu Aitone Spelonca Porto
Golo Prelaz Valdoinellu Aitone Spelonca Porto

V celem dnevu smo nabrali dobrih 200km poti po ovinkastih, a slikovitih cestah. Vmes smo naredili krajši pohod v slikovito dolino Spelonca, se malo okopali v ledeno mrzli vodi (proti svoji volji), našli peskovnik z mivko, se peljali mimo smučišča, opazovali sneg in (zprt) adrenalinski park, ki smo ga tudi malo preizkusili, videli pujse, koze, ovce in krave na cesti in na koncu namočili noge v hladnem morju. Kljub dežju je bil dan popolnoma izkoriščen in cel dan smo vsi uživali, od najmlajše Ine naprej.

Pot smo začeli v kampu in se odpravili na sever proti kraju Castirla. Že takoj za prvim ovinkom smo srečali čredo drobnice na sredi ceste.
Živali na cesti so lahko za vsakim vogalom

Vas Castirla je vpeta v strmo pobočje okoliških hribov in je nadvse zanimiva za ogled. Vas leži “sredi ničesar” in v katerokoli stran je pol ure vožnje po serpentinah.
Tipična vasica

Od Castirle dalje pot zavije proti zahodu v divjo sotesko Golo. Cesta skozi sotesko je speljana v strmem pobočju in je ponekod tako ozka in vpeta v navpične stene, da zgleda kot bi se vozili po dolgem balkonu. Nasproti pripeljejo tudi  avtobusi, ki jih je seveda za celo cesto. Zanimivo pri teh ozkih cestah (za en avto) je to, da imajo po sredi črto. Komu je namenjena, nismo ugotovili. Morda motoristom.
Soteske in gozdovi Cesta na betonskem zidu IMG_2342.jpg Konec aprila je vegetacija najbujnejša

Vmes smo se malo ustavili in si pobliže ogledali vodo, preko katere je peljala brv.

Po adrenalinski vožnji smo prispeli do vodne zajezitve, ki napaja elektrarno. Umetno jezero se imenuje po kraju Calacuccia. V teh krjih se tudi začne območje pujsov. To je ena od znamenitosti Korzike. Domači prašiči se namreč pasejo povsem prosto, podobno kot ovce. Cele črede teh dvobarvnih prašičev se nastavlja fotoaparatom turistov, ki vozijo mimo. Seveda tudi mi nismo bili izjema in smo jih vneto opazovali. Naša najmlajša dva (Ina in Maj) sta nadvse uživala, sploh ob pogledu na male odojke, ki so tekali za svojo mamo. Ina je izjavila, da je videla pujso Pepo in Jureta.
Jezero Calacuccia Pujs Koze Pujsa pepa, Jure in njuna družina

Po ogledu jezera in pujsov smo prispeli do smučarskega centra Valdoniellu, kjer je manjši adrenalinski park. Žal je močno deževalo, tako da smo si park ogledali le izpod dežnika. Tudi sicer se ti parki, ki jih je na Korziki kar veliko, odprejo šele sredi maja ali v juniju. Ta prelaz je tudi izhodišče za pohod do jezera Nino. Gre za visokogorsko planoto z barjem. Za pot si je treba vzeti kakšnih 4-5 ur časa, saj se povzpenmo povsem do vznožja gore Monte Rotondo. Pot smo nadaljevali mimo spomenika na prelazu Col de Verghio.

Moj dežnik je lahko balon Dež me ne moti Opičji most Spomenik na Col de Verghio

Dež se je počasi unesel in ko smo se peljali skozi vas Evisa je že ponehal. V Evisi je izhodišče za celotno pot preko doline Spelonca. Žal pot ni krožna, tako da je potrebno dolino prehoditi dvakrat. Druga možnost, ki smo jo izbrali tudi mi, pa je skrajšana pot, ki se začne ob cesti od Evise proti vasi Ota. Cesta se odcepi od glavne ceste v Porto. Ko se po nekaj km spustimo na vznožje Spelonce, se svet malo odpre in tam zagledamo tudi nogometno igrišče. Na tem mestu parkiramo, naprej pa gremo peš v sotesko Spelonca. To mesto je označeno na kartah kot Pont Genois, kjer je velik kamnit most, preko katerega pelje cesta. Ta most je del zgodovine Korzika iz obdobja okupacije, ko so gradili tudi obrambne stolpe, ki jih je vse polno ob obali. Naš cilj na tem pohodu je bil stari kamniti most Ponte Zaghlia. Narava je izjemna. Okolje je neokrnjeno in divje. Za otroke je pot zelo zanimiva, vendar je ponekod potrebno malo popaziti, saj so stene visoke in prepadne, tako da nekaj pazljivosti ne bo odveč. Vzporedna dolina ob Spelonci se imenuje Lonca.
Spilonca, Spelonca - dva jezika, ena država Pot gre ves čas ob reki ali visoko nad njo Obvezna oprema v nahrbtniku so igrače za pesek Naš cilj v soteski: star most Zaglia Divja narava Vzporedna dolina se imenuje Lonca

Dan smo zaključili z vratolomno vožnjo skozi vas Ota in po prekrasni panorami do (nad)morske višine nič metro, torej do obale. Mesto Porto je turistično lepo razvito, z manjšimi, ljubkimi hoteli, slaščičarnami, bifeji, kampi, prekrasno prodnato plažo in enim obrambnim stolpom na sredi plaže. Kraj je bila strateška točka, saj je imelo v zaledju dobre povezave, obenem pa je narava nudila naravno zaščito pred osvajalci. V obalnem področju je tudi veliko naravnih kraških jam, do katerih v glavni turistični sezoni vozijoturiste s čolni. Za pol dnevno avanturo je potrebno odšteti od 35 do 50€ po osebi.
Cesta nad Portom Stolp na obali v Portu Brrrrrrr Hop Pa gremo... novim dogodivščinam naproti

 

Edini komentar

  1. […] Celodnevni izlet Corte-Porto s pohodom v dolino Spelonca […]