Tromeja SLO-A-H

Ko smo bili na počitnicah v Prekmurju smo se odpravili tudi v “teme” naše kokoške. Tromejo med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko smo najprej poskušali zavzeti z vzhodne strano, od stare maloobmejne karavle nad vasjo Matjaševci. Vprašali smo staro tetko, ki je nekaj zmajevala z glavo, ko smo spraševali, ali je prevozno. Vseeno smo poskusili srečo in se po ozki gozdni poti odpeljali v gozd. Asfaltirani strmi odseki sredi gozda so dajali upanje, da se bomo s te odisejade tudi vrnili. Ko je pot postala le kolovoz in preozka za avto, smo parkirali, med mejnima kamnoma, na katerih je pisalo A in SLO, ter nekaj metrov, kolikor je kamne ločilo od tiste navidezne črte.

IMG_6401 IMG_6393 IMG_6421

Naprej smo se odpravili peš, bojda je bilo pol ure hoda. Kilometer oznake so se krajšale zelo počasi in ko smo v vasi Kölbereck ugotovili, da smo po tričetrt ure hoje naredili le tretjino poti do tromeje, smo raje obrnili.

IMG_6395 IMG_6396 IMG_6397 IMG_6399

Od Matjaševcev smo jo mahnili proti Ženavljam. Vmes se je prikazala tabla za tromejo v vasi Trdkova. Poskusili smo ponovno. Tokrat bolj uspešno. To je tudi najkrajša in najbližja pot do tromeje. Avto smo pustili na parkirišču ob vznožju dobrih 300m visokega vzpona, za katerega smo porabili slabo urico, vključno z ogledom gozdne učne poti. Gozdna učna pot z imenom Tromejnik je dolga 2,6 km. V kratkem sprehodu smo vzbudili vsa čutila, saj so na poti tudi “orgle” z raznimi aromami, ki se jih da ob pritisku na gumb tudi ovohati. Seznanili smo se z rastjo dreves, kakšni so lesovi na Goričkem, kakšne gozdne ptice srečamo v the krajih, kako se lotevajo obnove gozda, prehranjevalnimi verigami, vlogo vode v gozdu in talnimi horizonti. Ena od postaj na poti je namenjena opazovanju vremena. Oglašanja ptic nismo preučevali, saj je predvajalnik sredi gozda napajan s sončnimi celicami, v oblačnem mračnem vremenu pa očitno ni bilo dovolj svetlobe, da bi se akumulatorji napolnili.

IMG_6403 IMG_6404 IMG_6406

Pri tromejniku so otroci tekali okrog mejnega kamna in v eni minuti 90x prečkali mejo treh držav. Maj in Ina sta bila tudi v treh državah naenkrat (na vrhu tromejnika).

IMG_6410 IMG_6412 IMG_6413 IMG_6417 IMG_6418 IMG_6419  IMG_6422

Ob povratku smo nabrali marele, ki so bile slastna večerja po napornem dnevu.

 

 

Položaj na karti:

Komentiranje ni možno.