Galičica

Galičica (Галичица) je nacionalni park med Ohridskim in Prespanskim jezerom. Najvišji vrh Magaro sega kar 2254 m visoko. Na južni strani pelje zanimiva panoramska cesta z ene na drugo stran. Vmes je nekaj razglednih mest. Najlažje dostopna sta dve. Če prihajamo od Nauma, je streljaj od glavne ceste dobro označen odcep, od koder se vidi serpentinasta cesta, po kateri se vzpnemo na Galičico. Malo višje, tik pod prevalom pa je že na povsem golem pobočju parkirišče in nekaj ravnega tereno, od koder se sicer spuščajo zmajarji in jadralni padalci.

V samem parku je cela mreža peš in kolesarskih poti. Vse so dobro označene in so različnih zahtevnosti. Na vseh dostopnih točkah so pregledne karte z vsemi podatki o poteh. Za pohode ne manjka možnosti, vendar so omejene na hladnejši del leta. Poleti je zaradi izpostavljenosti soncu enostavno prevroče, ali pa je pohod potrebno prilagoditi, npr. na zgodnje jutranje ure. Z grebena je možen tudio pogled na obe jezeri sočasno, vendar se je potrebno za tak užitek potruditi s cca. pol urno hojo, kakšnih 300m višje nad cesto.

Nas jepot vodila od Nauma proti Prespanskem jezeru. Za pohod ni bilo časa, vsekakor pa si bomo ob naslednjem obisku rezervirali kakšen dan tudi za kakšno lažjo peš ali kolesarsko turo.

IMG_7159.jpg

IMG_7168.jpg

IMG_7171.jpg

 

Pot od odcepa ceste, ki povezuje Ohrid in Naum preko Galičice je prikazan na spodnji karti.

Komentiranje ni možno.