Kanjon in slap Duf

N desnem bregu reke Radike (Радика), nasproti manastira sv. Ivan Bigorski stoji vasica Rostuša (Ростуша). Pred vasjo je na levi (severni) strani v pobočje južnega dela N.P. Mavrovo zarezan kanjon, ki ga je naredil potok. Na koncu kanjona je zanimiv slap Duf. Od vasi do slapa je urejena gozdna pot, ki se vzdržuje z vstopnino. Ta znaša 50 DEN, pobira pa jo čuvaj NP Mavrovo nekje na pol poti proti slapu. Same hoje je cca. pol ure v eno stran, vendar le v primeru, da dirkamo skozi kanjon. Ker je narava v tem delu Makedonije tako lepa, se splača vzeti vsaj 2 uri za čudovit izlet in sprehod. Kanjon je idealen v vročih poletnih dneh, saj je v celoti v senci, obenem pa voda iz potoka ter slapovi še dodatno pohladijo razgreto poletno ozračje. Za ogled kanjona lahko avto pustimo na začetku vasi. Malo naprej od velikega zdravstvenega doma se cesta malo razširi. Na tem mestu je tudi oznaka za pričetek poti. Pot je primerna za vse, le na manše otroke je potrebno na nekaterih mestih malo popaziti, saj so pobočja ponekod strma. Na nevarnejših mestih je pot opremljena z ograjo.

Takoj, ko pridemo na peš potko proti slapu, nas obvestijo, da bomo morali plačati za vzdrževanje poti. Prispevek ni velik, pot pa je tudi lepo vzdrževana.

IMG_7353.jpg

 

Pogled s poti proti manastirju na drugi strani doline (sredina slike levo) in vasi Rostuša, kjer se vidi velik zdravstveni dom.

IMG_7507.jpg

 

Na začetku je pot nekoliko na soncu, kasneje pa povsem v senci in vedno bolj v hladu.

IMG_7357.jpg

 

Ponekod je kar prepadno, vendar je pot lepo zavarovana z ograjami.

IMG_7365.jpg

IMG_7369.jpg

 

Stene soteske so ponekod skoraj navpične

IMG_7371.jpg

 

Tale most je povsem nov

IMG_7376.jpg

 

Voda je pitna

IMG_7383.jpg

 

Vpis v dnevnik geocaching-a

IMG_7387.jpg

 

Za to skalo se pokaže slap

IMG_7481.jpg

 

Slap Duf je zanimiv, saj voda pada skozi skale v notranjost, pogled pa je od spodaj. Soteska je sicer na novo opremljena za kanjoning.

IMG_7407.jpg

 

Po vodi ali po kamnih se pride v poletnem vodostaju brez težav

IMG_7409.jpg

IMG_7411.jpg

IMG_7428.jpg

IMG_7433.jpg

 

Geološka dejavnost je na tem kraju zelo zanimiva

IMG_7469.jpg

IMG_7500.jpg

 

Spodnja sled prikazuje obisk manastirja in kanjona. Iz zapisa se tudi vidi približno koliko časa je potrebno za ogled.

Komentiranje ni možno.