Sv. Naum

Manastir sv. Naum (Свети Наум) je eden od najbolj obiskanih v Makedoniji, saj leži na južni strani Ohridskega jezera in je priljubljena postojanka vseh turističnih pohodov in množičnih turističnih agencij. Kljub temu se splača ustaviti in pogledati vsaj okolico, za prgišče drobiža pa tudi notranjost. Parkirišče se tudi plača, vendar cena nikakor ni visoka. Ko smo parkirali tik ob jezeru, je k nam stopil en starejši možakar in ponudil en krog s čolnom. Koliko? “Ma, daj dva eura.” Nas šest v velikem čolnu, pa še obširne razlage o jezeru, nekaj malega o manastirju in nekaterih zanimivostih smo bili deležni.

Malo pred manastirjem pride v jezero zelo mrzla voda iz izvira pod Galičico. Voda prihaja iz približno 100m višje ležečega Prespanskega jezera, se na svoji poti skozi podzemlje shladi in napaja Ohridsko jezero. Zanimivo hidrologijo si lahko tudi ogledamo povsem od blizu – kar iz vode. Plavanje v mrzli vodi je sicer nadvse osvežujoče, vendar je potrebno paziti, saj je temperatura kakšnih 20°C nižja od jezera.

Manastir nam je bil zanimiv, smo pač ateisti in hodimo v vse sakralne objekte z enakim spoštovanjem. Predvsem s spoštovanjem do preteklosti, veliko manj (pravzaprav nič) pa zaradi vseh vrst raznoraznih verovanj. Otrokom je bil takoj zanimiv način “križanja” pravoslavcev, ki izgleda, kot bi podili komarje. Tudi zatikanje bankovcev v ikone je nekaj, kar drugje nismo opazili. Tudi manastirski stoli so sila neudobni in ozki. Navkljub prepovedi fotografiranja se nisem mogel upreti skušnjavi in naredil par fotografij na maksimalnem ISO.

Po ogledu manastirja smo se še okopali v jezeru in šli na kosilo. Kopanje je na srečo brezplačno, kosilo pa sploh ni bilo drago. Nas šest se je najedlo odličnih pleskavic in prilog za dobrih 25 EUR z vso pijačo. Za popestritev smo bili pa deležni še letečih senčnikov.

Sv. Naum smo obiskali na poti iz muzeja na vodi. Od tu smo šli naprej proti Galičici.

 

Pogled s čolna – pod polotokom v ozadju je jezero najgloblje (288m), saj grejo skoraj navpične stene naprej proti dnu. Ohridsko jezero je tudi raj za potapljače.

IMG_7105.jpg

 

Pogled na manastir s čolna

IMG_7109.jpg

 

Proti zahodu je Albanija, na sliki Udenisht – menda se splača čez mejo za dobre in poceni ribe, ki so še pol cenejše kot na makedonski strani

IMG_7110.jpg

 

Izvir ledeno mrzle vode izpod Galičice

IMG_7126.jpg

 

Ikone v notranjosti manastirja

IMG_7134.jpg

 

Pri katolikih oltar, pri pravoslavcih pa stena polna ikon

IMG_7136.jpg

 

Ni za kakšne široke riti (načeloma nisem videl kaj posebej rejenih popov, v nasprotju s kakšnimi zavaljenimi škofi)

IMG_7142.jpg

 

“Nebesa”

IMG_7145.jpg

 

Pozidava je značilna in zelo zanimiva

IMG_7146.jpg

 

Okoli manastirja se sprehajajo pavi. Tole je naša “pavinja”, ki počiva na stopnicah

IMG_7151.jpg

 

Za ogled je dovolj kakšna ura, s kopanjem in kosilom pa bo potrebno kakšne 3h.

Na spodnji strani je potek poti od odcepa za Galičico.

Edini komentar

  1. […] smo šli na naslednje izlete v bližnjo in malce daljno oklico: zgodovinski muzej na vodi, manastir Naum, Galičico, Prespansko jezero, Ohrid, Vevčani, manastir sv. Ivan biogorski in v kanjon ter slap […]