Tolmuni pod prelazom Bavella

Korzika je zelo hribovita, kar pomeni, da je tudi veliko vodotokov, ki ponujajo obilo zabave. Z ustrezno opremo in ob vodstvu si lahko privoščimo soteskanje (kanjoning), vendar je to dokaj draga zadeva, saj stane okrog 35 do 40€ po osebi. Poleg soteskanja je možno začutiti divjino sotesk tudi s peš obiskom. Na spllošno se držimo enega pravila: poiščemo področje, kjer so soteskarji in sledimo cesti, ki vodi ob kakšnem od kanjonov. Ko naletimo na most preko vode, kjer so parkirani avtomobili, se držimo vodotoka od mostu navzgor. Ponavadi so na enem ali drugem bregu uhojene koozje stezice. Ne pričakovati kakšnih oznak, markacij ali celo kažipotov. Tolmuni ob teh rečicah so skrbno varovana skrivnost. Vendar brez skrbi, poti gredo vzdolž vode in slej ko prej pridemo do slapa, pod katerim je tolmun. Lahko se ustavimo že na prvem, ali pa raziskujemo naprej ob vodi navzgor. Priporočljivo je imeti tudi kakšno prasico, v katero spravimo mobitele, ključe in fotoaparat, ter se odpravimo kar po vodi navzgor. Kjer so slapovi, se da ponavadi zaobiti po peš poti. Vsekakor je pot ob teh rečicah nepozabna izkušnja, ki jo lahko doživi cela družina, od najmlajših do najstarejših.

IMG_9204 IMG_9724 IMG_9810 IMG_9276 IMG_9319 IMG_9250

Mi smo obiskali dva taka potoka:

  1. Polischellu

Velik parking je na lokaciji: 41.820062, 9.260804. Od tu se peš odpravimo po cesti cca. 50 navzdol po cesti do mostu. Ob potoku vodita dve poti. Po desnem bregu je lažje prehodna, saj jo uporabljajo soteskarji, ki pridejo po kanjonu do zadnjega tolmuna. V tem tolmunu se da plavati in skakati v vodo z bližnjih skal. Pozor pri skakanju s slapa: tik pod slapom je voda relativno nizka in je potzrebno nekaj pazljivosti, da ne bo nesreče.

Tudi pozno popoldne je še vedno na soncu vsaj del skal, saj je soteska usmerjena proti zahodu. Hoje od ceste je cca. 10 minut po »tunelu« s podrastjo.

 

  1. Purcaraccia

Še malo naprej od prelaza Bavella proti Solenzari je drug studenec, ki je enostavno in hitro dostopen tudi peš. Parkirati se da ob cesti nad mostom v smeri prelaza Bavella. Če pridemo iz doline iz kraja Solenzara, je prvo parkirišče že takoj pri mostu na lokaciji 41.837988, 9.308952. Po potoku Purcaraccia se ne pride prav visoko brez da bi se zmočili. Kljub temu že prvi tolmun na lokaciji 41.840385, 9.307693 ponuja obilo zabave, saj je globok, nad njip pa se pne visoka, skoraj navpična skalnata stena, s katere se da skakati v globok tolmun.

Od tega tolmuna naprej je prehod možen le preko vode in brez primerne zaščite za elektroniko, ki jo imamo s sabo (foto, tulifon, GPS) ne bo šlo, saj je na prehodu voda globoka cca. 1,80m. To se seveda spreminja z vodostajem, vendar je prehod vedno moker.

V času našega obiska tega tolmuna je potekala reševalna akcija. Višje v kanjonu je omagala družina z majhnimi otroki, ki so jih prezeble rešili s pomočjo helikopterske ekipe. Menda na srečo ni bilo ponesrečenih, le prezebli in omagani. To je le opomin, da je potrebno take podvige jemati skrajno resno in z mero zdrave pameti. Poleg plezalnih podvigov preko skal moramo računati tudi na mrzlo vodo, ki je še dodatni element, ki nam lahko pobere moči. Že sprehod/pohod do prvega tolmuna je dovolj atraktiven, da bomo odšli domov s zvrhano mero vtisov in spominov na prekrasno pokrajino in divjo naravo.

IMG_9207

IMG_9297

IMG_9209

IMG_9221

IMG_9234

IMG_9240

IMG_9268

IMG_9692

IMG_9721

 

Kratek posnetek na YOUTUBE.

Komentiranje ni možno.