Corte

Corte ali Corti je včji kraj približno na pol poti med Bastio in Ajacciem. Kraj je posejan po gričevnati pokrajini, obkrožen z visokimi vrhovi, na sotočju rek, ki so si utrle svojo pot z visokih gora skozi mogočne ledeniške soteske. Najbolj obiskana je dolina Restonica. V kraju je tudi edina univerza na Korziki. Mesto samo je simbol Korzike. Kdor želi začutiti Korziko na polno, se mora podati v Corte.

Univerzitetni del mesta

Nad mestom se stiska na vrhu skal muzej Musee de la Corse (odprt od 10h-18h, od torka do sobote, vstopnina je 5€). Pot do razgledne ploščadi vodi po ozkih in strmih ulicah, ki dihajo v umirjenem ritmu nekih starih časov. Med ulicami smo našli spomenik v čast Pasquale Paoliju, po katerem se imenuje tudi univerza. V tem kraju se je rodil tudi eden najslavnejših vojščakov, na katerega pa domačini niso prav nič ponosni – Napoleon Bonaparte.

V središču nekdanjega glavnega mesta Pasquale Paoli Staro mestno jedro je polno ozkih prehodov Tule se je menda rodil Napoleon Pred vhodom stavbe Pogled na zgodovinski muzej Korzike Zanimive ulice

Z vrha starega mestnega jedra je lep razgled s ploščadi. V ozadju se vidi pričetek doline Restonica.

Ena skupinska na razgledni točki nad mestom

Corte je tudi vinorodno področje. V središču mesta so razni mali vinotoči, kjer smo poskusili vino iz soda in buteljk. Gre za stare kleti, ki so jih preuredili v turistične namene. Cene vina so tudi zelo turistične. Za buteljko boste odšteli 10-30€, za liter iz soda, natočenega v plastenko pa med 3 in 7€. Vsekakor se splača pogledati v sparu, kjer imajo lep izbor domačih vin po normalnih cenah.

Ko pridejo Dolenjci v Francijo, zavohajo ... Vinska kletarja v kleti

Za ogled mesta je bilo dovolj popoldne po namestitvi v kampu.

Corte je odlično izhodišče za poti v okoliške hribe. Mi smo si vzeli en dan za bolj avtomobilistični izlet preko zanimivih hribovitih krajev vse do obalnega kraja Porto. Vreme je bilo tisti dan malce kislo. Drug dan pa smo šli po dolini Restonice in se odpravili na peš pohod do ledeniškega jezera Lac de Mélo.

Zadnji dan, ko smo se odpravili iz kampa pa smo ob poti zavili še mimo kraja Venaco v dolino reke Vecchio pod vrhove Monte Carda.

Edini komentar

  1. […] « Madeira Corte […]