Korzika

Prvomajske počitnice na Korziki smo si organizirali v lastni organizaciji, kot večino naših poti. Tak način priprave poti ima prednosti in slabosti:

+ Je veliko ceneje, kot da bi prepustil organizacijo nekomu drugemu
+ Pot si lahko splaniraš sam po lastnih željah
+ Ker predhodno spoznaš kraje (zaradi načrtovanja poti), potem na sami poti nisi “turistična ovca”
+ Ni se potrebno prilagajati skupini vreščečih turistov, ki imajo povsem drugačne plane (večinoma pivske)

– Za pripravo gre veliko časa
– Pred odhodom je potrebno spoznati cilj potovanja iz literature (zahteva veliko časa)

Načrtovanja poti sem se lotil najprej z iskanjem bolj na grobo. Odločili smo se, da gremo za en teden in na dva konca otoka.

 

Kako priti na Korziko?

Možnosti je več. Mi smo izbrali lasten prevoz in trajekt. Avtocesta preko Italije pelje mimo Benetk in čez celoten “zelenjavni vrt” Italije – Toskano, mimo Bolgne in Pise, do pristaniškega mesta Livorno. Če iščete z google, je angleški naziv za Livorno Leghorn. Prevoz s trajektom smo rezervirali vnaprej (približno en mesec pred odhodom), ker je tako veliko ceneje. Postopek je enostaven. Prevoznika sta dva: Corsica ferries in Moby. Nam najbližje pristanišče je Livorno, od koder pelje trajekt v Bastio na Korziki. Mi smo izbrali Moby, ker ima opcijo spanja na trajektu. Tako smo imeli cel dan časa, da smo brez naglice prišli do pristanišča. Vmes smo si ogledali še Piso in njen poševni stolp. Ob osmi uri zvečer smo se vkrcali na trajekt in dobili kabino. Za 60€, kolikor stane ena kabina, lahko spijo štirje, vštet pa je tudi zajtrk. Zjutraj ob osmih trajket odpelje. Čeprav sem dobil namige, da ponavadi zamujajo, je trajekt odpeljal točno ob uri.

IMG_2225.jpgIMG_2233.jpgIMG_2238.jpgIMG_2244.jpgIMG_2248.jpgIMGP6664.jpgIMGP6666.jpgIMGP6668.jpg

PORT OF LIVORNO (TUSCANY) – STAZIONE MARITTIMA

Naziv: Port of Livorno (Tuscany) – Stazione Marittima
Trajektne linije: Livorno-Olbia / Olbia-Livorno in Livorno-Bastia / Bastia-Livorno
Pot do pristanišča: Ko pripeljemo mimo kraja Porto gremo dol z avtoceste, sledimo oznakam za Centro Città/Porto/Imbarchi Corsica/Sardinia inmodremu  logotipu Moby. Tik pred trajektom je rampa, kjer moramo pokazati karto (bar-kodo, ki si jo prejmemo po elektronski pošti ob plačilu preko interneta).
Tel. 00390 (586) 89.99.50
GPS koordinate pomola: lon=”10.30663″ lat=”43.55874″
Razdalja Novo mesto-Livorno: 640km, 7h vožnje, cestnina ~31€

 

Bivanje na Korziki

Ker nas je 6, sem iskal namestitev za 6 oseb. Korzika ponuja obilo možnosti za družinsko namestitev. Malo dražja varianta je najem apartmaja ali vile (AtraveoInterchalet). Cenejša in tudi za otroke zanimivejša opcija je najem koče ali mobilne hiške v enem od mnogih kampov (Homair).

Centralna Korzika

Mi smo najeli leseno kočo za 6 oseb v kraju Corte v kampu Alivetu. Kontakt v kampu je g. Daniel Debain. Hiška za 6 oseb za 3 dni nas je prišla 300€.
Kot že ime pove, je kamp postavljen med olive in v času prvomajskih počitnic so ravno dozorele. Črne, intenzivneje obarvane kot borovnice so bile povsod: na kolenih, po rokah, tudi v laseh in na koncu nosa. Kamp je na začetku “slavne” soteske Restonica, stisnjen pod hrib, v prijetni senci, naa drugi strani pa je reka. Do centra Cort je kakšen km. V kampu je tudi brezžični internet, za katerega je potrebno plačati 2€ za 24h uporabe. Posteljnina je všteta v ceni najema.

Jugovzhodna obala

Za drugi del počitnic smo najeli hiško v kampu Acqua e Sole na jugovzhodni obali, v kraju Santa Lucia di Porto Vechio.  Kamp (google maps) je lepo urejen in opremljen. Cene so dokaj ugodne, tudi v času visoke sezone. Nas je prišel najem hiške za 4 dni za 6 oseb (3 spalnice s po dvema posteljama) 208€. Ob najemu je potrebno plačati kavcijo, ki jo ob odhodu vrnejo. Čiščenje hiške ni všteto v ceni. Posteljnino je potrebno imeti svojo. Na zakonski postelji je veliko kovter, v dveh otroških sobicah pa so posamezne poselje. Kuhinja je odlično opremljena (mikrovalovka, velik hladilnik z ločenim zmrzovalnikom ***, velik štedilnik s štirimi plini). V kampu je tudi bazen (otroški in en malo večji), polno igral za otroke, pralni stroj na žetone, … Celoten kamp je tudi pokrit z WiFi signalom komercialnega ponudnika. Cene so kar zasoljene, okrog 20€ za 3 dni neomejenega surfanja. Kamp leži ob reki, ki je bolj suha struga s potočkom, v času dežja pa postane deroč hudournik. Kamp je od morja oddaljen nekaj km, vendar so najslavnejše plaže z mivko dosegljive z avtom v cca. 15 minutah vožnje. V samem kraju je bencinska črpalka, pošta, prodajalna zelenjavee in sadja, nekaj slaščičarn in bifejev ter  velik spar, ki je odprt vse dni v tednu. V bližnjem Porto Vecchio pa so tudi gromozanski šoping centri, podobno kot pri nas v BTC-ju, če ravno ne gre brez tovrstnega turizma. Za otroke bo zanimiv adrenalinski park, ki je od kampa oddaljen cca. 5km v smeri Taglio Roso.

 

Naše aktivnosti na Korziki

 

 

Kraji, ki smo jih obiskali (poglej na karti)

 

Koristni napotki, povezave

(v pripravi)

Cene v sparu

Banane 2,2€/kg
Kruh 1-1,2€ za polkilsko francosko štruco
Liter stekleničene vode 0,75€
Sir 290g gaude 3,4€
Pečen piščanec, cel (le poulle) 8-12€

Nekaj uporabnih virov:

(v delu)

Komentiranje ni možno.