Nuskova–vrelec

Veliko obiskovalcev pot zanese k izviru mineralne vode v Nuskovi. Že ob mostičku nas pozdravlja potoček, po katerem teče posebna voda – mineralna, namreč. Mineralno vodo lahko tudi poskusite, a nad njo obiskovalci niso kaj prida navdušeni. Ima namreč okus, ki ga nismo ravno vajeni, saj voda vsebuje veliko železa in je dobra za ljudi s problemom slabokrvnosti.

 

Vrbe nas pospremijo do vrelca

 

Naravni izvir mineralne vode v Nuskovi se omenja v zgodovini Prekmurja šele leta 1900, sicer je bil pa že prej, saj so prebivalci Sotine, Serdice, Gornjih Slaveč in Kuzme nosili pitno mineralno vodo na domove že veliko prej. Obnovljen je bil leta 1962. V takšni obliki se nahaja tudi danes, le da je njegova okolica še prijaznejša do obiskovalca, ki ga na to lokacijo pripelje tabla, na kateri obiskovalec najde vse potrebne informacije v zvezi z vrelcem.

Lepo urejen, obnovljen vrelec, iz katerega stalno "vre" voda

Severovzhodna Slovenija je bogata z termalnimi in mineralnimi vodami. V okviru raziskovanja nafte in plina je bilo v zadnjih petdesetih letih odkritih vec izvirov mineralne in termalne vode. Najbolj znan je verjetno v Radencih, kjer črpajo mineralno vodo za podjetje Radenska. Poleg omenjenega vrelca je tam še več manjših izvirov, ki pa še niso izkoriščeni in bi lahko bili zanimivi tudi z ekonomskega vidika. Izvir Nuskova je dostopen javnosti in spada med vrelce, ki se še ne uporabljajo v komercialne namene. Z geološko kemijskega vidika je izvir v Nuskovi zanimiv zaradi visoke koncentracije bikarbonata in vzroka obogatitve z njim. Zanimiva je tudi visoka vsebnost železa, ki pokriva območje okoli izvira z rdečo oblogo.

Pojasnjevalna tabla nudi vse potrebne informacije Hm, čuden okus, kot bi pil stare žeblje

Izviri mineralnih voda (vsebujejo nad 1g/l raztopljenih mineralnih snovi ali nad 1g/l prostega plina CO2) se pojavljajo v severovzhodnem delu Slovenije. Velika gostota naravnih ali delno ohranjenih izvirov je ostala samo še v osrednjem delu Ščavnice in delu Kapelskih goric, na območju reke Ledave, v okolici naselja Nuskova, se nahaja Nuskovski slatinski vrelec. Vrelec je kaptiran, ljudje iz bližnje in daljne okolice vodo občasno še uporabljajo.

Zaradi dotrajanosti je bil vrelec v letu 2008 obnovljen s sredstvi v projektu Oaza zdravja. Ureditev je zamišljenana našin doživetja bruhanja vode iz globine, opazovanja izločanja želozevga oksida iz vode, odlaganja minerlanih snovi vode na podstavek kamna in z možnostjo osvežitve na klopeh ob vrelcu.

 

Nekdo je pozabil zapreti pipo, pa še gazirana je voda Tu je tudi geocache

 

Ob vrelcu je urejeno počivališče za pohodnike in kolesarje pod slamnato streho, ki je ena od postojank na Vrbovi poti urejeni v letu 2008. Ob tej priliki je bila ob vrelcu dodana tudi pojasnjevalna tabla o tej naravni znamenitosti.

Položaj na karti:

Komentiranje ni možno.