Bukovniško jezero

Bukovniško jezero (prekmursko Bükovniško jézero) je akumulacijsko jezero, ki leži južno od naselja Bukovnica na jugovzhodu Goričkega.

To umetno jezero, ki je povprečno globoko 2-3 m in doseže največjo globino do 8 m je nastalo kot protipoplavni ukrep, z regulacijskimi deli ob reki Ledavi in njenih pritokih, njegova površina pa je približno 7 ha. Ojezerjenje je bilo sprva namenjeno ribogojništvu, pozneje pa se je razvil še ribolov in športni ribolov. Jezero leži med kostanjevobukovimi gozdovi in je pomemben razmnoževalni habitat dvoživk. V njem uspevata tudi ogroženi rastlini žabji šejek in vodni orešek. Na pozno jesenskem sprehodu okrog jezera smo našli nekaj lepih rdečih mušnic, štorovk in mraznic.

 

Skrivnosten gozd v okolici jezera, v katerem se pretakajo "zdravilne energije" Bariera na Muri Mušnice

Okoli jezera so bukovi gozdovi, na hribu ob jezeru v bukovem gozdu se nahaja Kapela svetega Vida, ob njej pa izvira zdravilni studenec »sv. Vida«. Radiestezisti so na tem območju označili 26 energijskih točk. Do izvira je od parkirišča približno 15 minut zmerne hoje po ravnem.

 

Ina pri Vidovem studencu Bariera na Muri Postojanke na poti skozi gozd

 

Okoli jezera poteka gozdna učna pot. Učna pot se začne ob gozdni cesti nad ribiško kočo in poteka krožno skozo gozd do Bukovniškega jezera in nazaj do izhodišča. Pot je dolga približno 1700 m, je nezahtevna z vsega 42 m višinske razlike. Na poti je 6 informacijskih tabel z osnovnimi informacijami o gozdni učni poti.

 

Če ne drugega, je zdravilno to, da se sprehodimo po svežem zraku Ina na postojanki 15 Na koncu smo zaokrožili okrog jezera

 

V bližini izvira je postavljen tudi geo-zakladek Vidov izvir.

Geocaching v bližini izvira

 

Naša fotogalerija je tule:

Bukovniško jezero

 

Jezero je vsekakor zelo zanimiva izletniška točka, ki se jo splača obiskati, če se znajdemo na Goričkem. Od tu so le streljaj proč še mineralni vrelec Nuskova, Grad, tromeja, …

Komentiranje ni možno.