Blagaj

Blagaj smo obiskali na poti z Medjugorja proti Mostarju. Vas z nekaj več kot 3000 (l. 2002) prebivalci, ki leži 7km južno od Mostarja se ponaša z zgodovino, ki sega v čase rimskega imperija, ko je bila na tem mestu utrdba. V današnjem času pa privlači sodobne turiste derviška tekija, zgrajena okrog leta 1520, tik pod visoko pečino, pod katero izvira ledeno mrzla Buna. Močan kraški izvir napaja reko Buno, ki teče le dobrih 9km preden se izlije v Neretvo.

IMG_6139.jpg

Tekijo si lahko ogleda vsak. Edina omejitev je primerna obleka. Ženske si morajo prekriti lase, kratke hlače niso zaželjene.

IMG_6096.jpg

Od Medjugorja smo se spustili proti Neretvi po serpentinasti cesti in prečkali Neretvo in odšli po cesti E73 ob Neretvi proti severu.

IMG_6108.jpg

Avto smo pustili na začetku vasi in se podali mimo spominkov proti izviru Bune.

IMG_6118.jpg

Izvir iz kraške jame pod mogočno skalo je tako hladen, da ga uporabljajo kot naravni hladilnik za bližnje lokale. V jamo se da odpeljati tudi s čolnom in si ogledati ta kraški pojav povsem od blizu. Ogled traja približno pol ure.

IMG_6136.jpg

V vasi je tudi nekaj etnoloških zanimivosti, npr. star mlin.

IMG_6114.jpg

Najbolj zanimiva pa je bila seveda notranjost tekije in ves ceremonial okrog vstopa. Sledilo je kup vprašanj – zakaj imaš ruto na glavi, zakaj smo bosi, kaj je to, kaj je ono…

IMG_6124.jpg

 

Fotogalerija: KLIK!

 

Zunanje povezave:

http://en.wikipedia.org/wiki/Blagaj
http://g.co/maps/g2e5r
http://pavlin.si/foto/v/poti/bosna/

Komentiranje ni možno.