Gardsko jezero za prvi maj

Vsako leto nekje proti koncu marca se marsikdo začne praskati po glavi, ko pogleda koledar tam okrog prvega maja in  ugotovi, da bi se bilo dobro nekam premaknit od doma med prvomajskimi prazniki. 27. april in 1. maj sta nekako tako skupaj na koledarju, da se vedno najde ena kombinacija, ki omogoča vsaj 4 dni oddiha, če ne več. Za nekajdnevni družinski prvomajski pobeg je Gardsko jezero več kot naročeno. Pot od Slovenije do Gardskega jezera ni predolga, temperature konec aprila omogočajo obilico aktivnosti na prostem, cene namestitve v kakšni novodobni barakici sredi obilice kampov pa tudi še niso predrage.

Nas je pot odnesla v kamp Bella Italia na južni strani Gardskega jezera. Vas, kjer je kamp se imenuje Peschiera del Garda. To je odlična “bazna postaja” za:

Razburkano morje... pardon, jezero

Rezervacija kampa je enostavna. Po elektronski pošti sem vprašal, ali imajo prosto in po potrditvi termina za nastanitev v mobilni hišici sem plačal 50 EUR za rezervacijo. Razliko smo poravnali na recepciji ob odhodu. Na recepciji smo tudi kupili karte za v gardaland, saj so bile v campu cenejše kot na vhodu v zabaviščni park.

S seboj smo vzeli tudi kolesa, saj je okolica jezera paradiž za vse vrste kolesarjenja. Na svoj račun pridemo tako gorski kolesarji, kot tudi cestni ali pa enostavno družinsko kolesarjenje po množici označenih poti.

V kraju Peschiera del Garda se prične kolesarska pot ob reki Mincio, ki je dolga 44km in se konča na železniški postaji v Mantovi. Oznaka te kolesarske poti je “E6 – Ciclovia del fiume Mincio“. Tule jekratek vodič in osnovni podatki: The Mincio river cycle route

Ob poti, približno po 12km ravninske vožnje od Gardskega jezera, ko kolesarska pot prečka reko ob jezu  je kraj Vallegio sul Mincio. V tem kraju poiščemo botanični vrt Parco Giardino Sigurta. To je park, podoben našemu v Volčjemu potoku, le da je veliko veliko večji. Ima pa to prednost, da se vanj lahko zapeljemo s svojimi kolesi, kar je prav posebno doživetje.

Od kampa Bella Italia se da zapeljati tudi ob jezeru, saj so (kolesarske) poti tudi skoraj ves čas tik ob jezeru. Od kampa do kraja Sirmione, kjer je zanimiv grad na rtu tudi ni daleč. Težava je le nepopisna gneča v samem starem mestnem jedru. Ker je graščina dostopna le po ozkih mostičkih in stopnicah, je dobro pustiti kolesa v kampu in obiskati Sirmione z avtom. Parkirišč je dovolj pred vhodom v kraj, kolesa pa v samem starem delu mesta niso uporabna, saj se je ponekod še peš težko prebiti. Kljub temu je ogled zanimiv.

Mi smo imeli tudi nekaj smole z vremenom. Opralo nas je med obiskom živalskega vrta. Del parka smo si ogledali iz avta (kot nek safari), del pa je povsem klasičen živalski vrt, ki si ga ogledamo peš. Prav tako nas je “opralo” med obiskom gardalanda. Sicer pa se vreme v tem času hitro spreminja in če je dopoldne sonce, je popoldne dež ali obratno. Lahko pa se zgodi le hitra ploha in je nebo potem postlano s fotogeničnimi oblaki za ozadje spominskih fotografij na prijetna doživetja. Za prave (avan)turiste itak ni slabega vremena.

Zemljevid kraja Peschiera del Garda: PESCHIERA DEL GARDA

 

IMG_8114 IMG_8126 IMG_8132 IMG_8143 IMG_8262

Komentiranje ni možno.