Boka kotorska

Če se odpravljamo v notranjost Črne gore s primorske strani, sploh s Hrvaške skoraj ne moremo mimo Boke kotorske. Velik, v kopno zarezan zaliv je že v pradavnini nudil zavetje pomorščakom in morskim vojskam. S tem naravnim zavetjem je povezanih veliko dogodkov iz slavne zgodovine Črne gore.

Pot preko Boke si lahko vzamemo bolj na dolgo in gremo ves čas po obali, ali pa nekje na sredini, v kraju Kamenari oz. Lepetane, odvisno s katere strani gremo. Trajekt stane 8 EUR po vozilu in v poletni sezoni vozi neprestano, ko se nabere dovolj vozil. Celotna dolžina obale je celih 15 navtičnih milj ali 28km.

V primeru, da se odločimo za pot okrog zaliva, priporočam postanek v kraju Risan na čevapčičih ali pizzi. Cene so dokaj sprejemljive, hrana pa okusna in v izobilju. Za lažjo orientacijo je tule račun enega kosila za 6 oseb:

IMG_6516

Risan so ustanovili Grki v 4. stoletju pred našim štetjem, nekako takrat kot Budvo. V vasici Lipići si lahko ogledamo jamske poslikave iz časov 8. stoletja pred n.š. Nad Risanom se dviga Orjen, ki je zanimiva hribolazniška destinacija, obenem pa nudi veliko zanimivosti iz daljne zgodovine.

IMG_6519 Boka kotorska IMG_6521

V Boki kotorski so tudi manjši otočki, ki so vredni ogleda, vendar si je za to potrebno vzeti cel dan. Gospa od Škrpjela je nastala na čereh s pomočjo materiala, ki so ga pripeljale ladje s kopnega. Leta 1630 so sezidali prvo kapelo, ki je bila do leta 1725 razširjena. Poleg je zrasel tudi farovž. Notranjost cerkve je poslikana s freskami samoukega umetnika po imenu Tripo Koklja (1661-1713), ki je s poslikavami prikazal podobe iz stare in nove zaveze. Za obisk lahko poiščete domačina s čolnom, ki vas bo za nekaj € zapeljal tja, vas počakal in pripeljal nazaj.

Kotor je veliko turistično središče ob vznožju slikovitega Lovčena. Vpisan je v unescov seznam svetovne dediščine. Če ne drugega, si je vredno ogledati obzidje in se povzpeti po tisočerih stopnicah na pobočje, kjer so nekoč stale utrdbe.  Obzidje starega mestnega jedra je dolgo 4,5km in je dvakrat daljše kot obzidje Dubrovnika. Za ogled si je potrebno vzeti vsaj uro in pol. Ne pozabite na pijačo.

Za nas najbolj zanimiv del se pričel nad zalivom, ko smo se začeli vzpenjati proti Lovčenu po stari, serpentinasti cesti, proti kateri je Vršič mali “prdec”. Cesta naredi 28 serpentin. Začetek vzpona je malo skrit in če nismo pozorni, se lahko znajdemo v Cetnjah, namesto na Lovčenu. Iz Kotorja se odpeljemo proti vzhodu, mimo južnih vrat starega mestnega jedra. Na prvem križišču gremo lahko naravnost navkreber (odcep levo na manjšo cesto), ali sledimo glavni cesti desno, se peljemo mimo trgovine na levi in gremo na drugem križišču v smeri Budve. Po 2km se cesta odcepi levo v strm klanec. Cesta je ozka in ponekod je lahko kar zabavno, če srečamo kakšen avtodom. Ves adrenalin je šoferju in potnikom poplačan s prečudovitimi razgledi.

Zvita cesta IMG_6525 IMG_6528 IMG_6533


Dodano 28. Julija 2012

Letošnje leto smo se odločili prespati v Boki in sicer v kraju Risan. Za pot iz Dalmacije priporočam cesto skozi Trebinje. Odpeljemo se “klasično” proti Dubrovniku, malo naprej pa sledimo oznakam za Brgat, kjer je prehod v BiH. Po prehodu se cesta vzpne in kmalu imamo celo dubrovniško obalo pred seboj. Pravzaprav pod seboj. Ob cesti proti Trebinju se vidijo ostanki ozkotirne železnice, ki je nekokč povezovala zaledje z obalo in gre tudi mimo Mokre gore, kjer je zanimiv turistični vlakec.

Od Trebinja nas pot pelje na prelaz Vilusi, potem pa po novi cesti direktno v Risan. Tam smo se namestili v enem apartmajskem hotelu, potem pa se odšli kopat na drugo stran, nasproti Kotorja. Morje je žal povsem “kotorsko”, kar pomeni, da se ne vidi stopal, če stegneš noge proti dnu. To je pač davek za skoraj povsem mrtev zaliv brez omembe vredne izmenjave vode proti Jadranskemu morju.

IMG_0920.jpg IMG_0926.jpg IMG_0927.jpg IMG_0938.jpg IMG_0943.jpg IMG_0948.jpg

V Boki smo si ogledali staro mestno jedro Kotorja in obzidje.

 

komentarja 2

  1. […] potujemo iz Dalmacije proti Črni gori, npr. proti Boki kotorski je ena od zanimivih opcij pot od Dubrovnika skozi BiH proti Risanu. S tem se izognemo nepopisni […]

  2. […] Pot iz Trebinja smo nadaljevali proti mejnemu prehodu Vilusi in naprej po novo zgrajeni magistrali v Risan v Boki kotorski. […]