Risan

Risan je staro zgodovinsko naselje v samem osrčju Boke kotorske. Cestne povezave so proti Hercegnovem, če pridemo s Hrvaške preko prehoda Debeli breg. Cesta ob morju gre naprej proti Kotorju. Če pa pridemo iz zaledja, je Risan povezan proti “hribom” s povsem novo cesto, ki je nadomestila staro rimsko vijugasto in ozko cesto severno proti Nikšiću. Po tej cesti pridemo tudi iz BiH preko Trebinja in prehoda Vilusi. To varianto priporočam v izogib morebitni gneči na “glavnem” prehodu pri Hercegnovem. Res da je potrebno dvakrat čez mejo, vendar se splača tudi obiskati Trebinje.

IMG_6517 IMG_6518 IMG_6519

Prenočišče

Nismo veliko komplicirali. Preko spleta sem našel vilo Illiryk. Je celo na google maps označena, vendar na napačnem mestu. Tam, kjer bi morala biti po kartah je šele tabla, da je do vile še 400m. Vilo najdemo tako, da v križišču pri marini Risan zavijemo v smeri table za mozaike na staro risansko cesto. Ta odvijuga kakšnih 400 do 500m in na desni je najprej manjše parkirišče, potem pa zelo strm odcep betonirane ceste navzdol. Ob vznožju tega ocepa je vila. Bili smo v pritličju. Zadaj na terasi je bil mali bazen, tako da smo kar z balkona poskakali v vodo. Apartma je bolj špartansko opremljen, ampak za tistih nekaj EUR po osebi na noč nismo bili zbirčni. Cene so res ugodne. Gazdarica pa ne govori drugače kot Rusko. Mlada Rusinja je kar “oštra” in zahteva depozit, ki ga vrne po hudem inšpekcijskem pregledu ob odhodu. Sicer pa je zelo prijazna.

IMG_1087.jpg IMG_1067.jpg IMG_1073.jpg IMG_1075.jpg IMG_1080.jpg

Vila se nahaja na tej lokaciji: 42.508266,18.69811. Na google maps je narobe označeno.

Prehrana

Če se samo peljemo skozi Risan, ali pa smo tam nekaj dni je najbolj ugodna in res okusna prehrana tik ob obali v grill-u Hipnos. Cene so že nekaj let enake. Pizze so odlične, porcije čevapov pa za obliznit vseh 24 prstov.

IMG_0915.jpg IMG_6516 IMG_6512

Znamenitosti

Nekih hudih znamenitosti nismo iskali v Risanu, smo pa ravno parkirali nasproti rimskih mozaikov in si to čudo tudi ogledali. Gre za hišo premožnejše družine iz rimskih časov. Odkrili so jo, ko so gradili cesto, tako da en vogal manjka, ker je sedaj pod asfaltom. Nekaj mozaikov je bilo na rekonstrukciji, ostali pa so res zanimivi, saj so narejeni iz majcenih kamnov, ponekod manjših od 1 kvadratnega cm. Res so imeli ti Rimljani majhne piksle.

IMG_1089.jpg IMG_1093.jpg

 

Slike na karti.

komentarja 2

  1. […] Črni gori, npr. proti Boki kotorski je ena od zanimivih opcij pot od Dubrovnika skozi BiH proti Risanu. S tem se izognemo nepopisni gneči na mejnem prehodu Karasovići, kjer sicer lahko prečkamo mejo […]

  2. […] leto smo se odločili prespati v Boki in sicer v kraju Risan. Za pot iz Dalmacije priporočam cesto skozi Trebinje. Odpeljemo se “klasično” proti […]