Gibraltar

Gibraltar sva obiskala kar peš. Parkirala sva na španski strani, tik pred mejo, v kraju La Linea. Po opravljenih mejnih formalnostih je sledil en dolg prehod za pešce preko pristajalne steze. Letališče v Gibraltarju ima namreč pisto kar preko celotnega ozemlja in še malo v morje. Posledično gre ves promet kar preko pristajalne steze. Ko pride letalo, spustijo rampe, ko odpelje, pa jih spet dvignejo. Kdo bi kompliciral.

IMG_5381.jpg

Sprehod po glavni aveniji W. Churchila je ena sama izložba prestižnih znamk nakita, ur in ostalih pritiklin za fine petične goste. Tu in tam je kakšna “souvenirnica”. Najina pot se je nadaljevala do spodnje postaje vzpenjače, s katero sva se povzpela dobrih 400m nad morje v nekaj minutah.

Na vrhnji postaji sva se takoj srečala z opicami. Po izročilu naj bi bili Britanci tu toliko časa, dokler bodo tu opice. Nekaj podobnega je s krokarji v Londonu. Tale firbčni opičjak mi je skočil na hrbet in iz nahrbtnika mimogrede sunil jabolko. Presenečenje je bilo kar veliko, saj nisem pričakoval, da opice skačejo kar za vrat.

IMG_5390.jpg

Malo naprej se je nastavljala mamica z mladičkom. Zanimiv pogled za otroke, vendar žal so te opice kar nevarne in mimogrede lahko koga tudi ugriznejo, če jih preveč razdraži. Na eni od “postaj” ob poti, kjer se je zadrževalo malo več opic, se je slišal tudi otroški jok (od homo sapiensa, da ne bo pomote), saj opice rade silijo v obiskovalce.

IMG_5391.jpg

Od gornje postaje gondole je seveda takoj lep razgled na Gibraltar in okoliške “španske vasi”.

IMG_5396.jpg

Gibraltar je poleg opic znan tudi kot vmesna postaja pri selitvah ptic. Danes teh ni bilo, ker so se vse že preselile pred junijem, je pa bilo kar nekaj galebov, ki so veselo razgrajali po zraku in se nastavljajli objektivu za kakšen priboljšek.

IMG_5399.jpg

Pa opice seveda tudi. Vendar je hranjenje opic prepovedano in kazen je (vsaj na opozorilnih tablah) visoka: 4000 funtov.

IMG_5404.jpg

Te male žverce skačejo ne samo po turistih, ampak tudi po avtih in vsevprek, če je le kje kaj hrane.

IMG_5408.jpg

“Zgornja skala”, kot imenujejo rezervat na vrhu hriba, je ponekod zelo ozka in široka le za en raztežaj.

IMG_5409.jpg

Na najvišji točki stoji star top:

IMG_5416.jpg

Top je streljal zelo daleč (10km), ostali podatki o topu pa so napisani na tej tabli:

IMG_5423.jpg

Obiskala sva tudi najbolj obiskano kraško jamo, ki letno sprejme 1M obiskovalcev. “Mihatova jama” je prav “negravžno” spremenjena v prireditveno dvorano.

IMG_5437.jpg

Ima sicer kar nekaj spodobnih kraških pojavov. Med drugo sv. vojno so (naj bi-) jo uporabljali tudi kot zaklonišče. Sedaj pa je okrancljan prireditveni prostor.

IMG_5440.jpg

Poleg topa na samem vrhu je tudi kar nekaj topov po pobočju. Še več pa v tunelih, ki so jih uporabljali za obleganje španskih položajev v dolini.

IMG_5470.jpg

Zanimivo, kako britanci častijo modro kri. Na tem mestu je nekoč en princ in princesa stala in gledala v dolino. Potem so jima pa kar tablo postavili v čast tega razburljivega dogodka.

IMG_5471.jpg

Giraltar s 30.000 prebivalci je sicer stisnjen v vznožje hriba, v glavnem na zahodno stran. Na vzhodni strani ni praktično nič, ker enostavno ni prostora (obale).

IMG_5477.jpg

IMG_5480.jpg

Sam hrib je na špansko stran prevrtan po dolgem in počez. Že od leta 1703 so se tu pobijali in steljali s hriba dol. Potem pa vse do 2. sv. vojne. Španci se niso dali, britanci pa so trmasto vztrajali. Nekaj junakov leži na tem britofu.

IMG_5483.jpg

Danes je Gibraltar skoraj samostojna država s svojim parlamentom, le vojska in zunanje ministrstvo je v Londonu.

Za postavljanje topov so izvrtali km in km rovov, od koder so s položajev znotraj skale streljali navzdol.

IMG_5486.jpg

IMG_5492.jpg

IMG_5498.jpg

Na koncu sva si ogledala še ostanke maorskih utrdb. Eden od stolpov je še posebej lepo ohranjen, od koder je tudi lep razgled na letališče kot tudi na realno nepospravljeno sosesko, ki ni namenjena turističnim ogledom.

IMG_5518.jpg

IMG_5522.jpg

Med prebivalci sva srečala skoraj vse narodnosti in veroizpovedi. Zanimivo je poslušat, ko se mulci na dvorišču podijo za žogo, pa eden vpije po špansko, drug po angleško, potem se pogovarjajo en čas v enem, en čas v drugem jeziku…

IMG_5539.jpg

Gibraltar je imel že 2 referenduma za pripojitev španiji, vendar oba neuspešna. Pri prečkanju meje se poleg prestavljanja ure vseeno čuti malo drugačen utrip življenja, kot je v Španiji.

IMG_5545.jpg

 

Nekaj slik je tule: http://pavlin.si/foto/v/poti/UK/Gibraltar

Pa še GPX zapis skoraj 15km dolgega sprehoda po celi državi(ci).

 

 

Komentiranje ni možno.