Fontaine-de-Vaucluse

Fontaine de Vaucluse je manjši turistični kraj, kjer izvira reka Sorgue. Reka izvira iz notranjosti podzemnega kraškega sistema, kamor se steka voda iz okoliških gorovij. Voda je turkizno modre / živo zelene barve in ima neverjeten volumski dotok.

IMG_6365.jpg IMG_6382.jpg IMG_6392.jpg

Zadaj za PZA so stopnice dol do reke, koder je tudi manjši balkon z mizo in stoli – prijeten kotiček v senci za kosilo. Reka je ledeno mrzla.

IMG_6361.jpg

Kraj je ob reki in vse je tudi povezano z njo. Tudi nekatere bajke in ljudsko izročilo.

IMG_6368.jpg

IMG_6369.jpg

IMG_6378.jpg

Bajka gre nekako takole:

Dekleta iz vasi Isle sur la Sorgue so šla na ples s starim goslarjem po imenu Basile. Ta je zaspal v senci dreves ob poti po imenu Chemin de Vaucluse. Prišla je vodna vila, ga prijela za roko in odpeljala na rob brezna, kjer se prikaže reka Sorgue.  Pred njim se je voda razmaknila, da se je lahko spustil med stenami na dno razpoke med skalami. Po dolgem spustu se je znašel sredi pravljične pokrajine posute z nadnaravno lepimi rožami. Pred seboj je goslar zagledal sedem velikih diamantov. Vila je enega pobrala in ustvarila močan vodni izvir, katerega je bila ona skrbnica. Ta vir, je dejala, bo enkrat letno napojil figo ob potoku, da se bodo sadeži nabrekli in bogato obrodili. Preden je za vedno izginila, je še prebudila Basila iz njegovega trdnega spanca.

IMG_6382.jpg

IMG_6389.jpg

IMG_6416.jpg

IMG_6423.jpg

Več info: http://www.avignon-et-provence.com/fontaine-de-vaucluse-france/#.VlTmmHbnthE

Parkiranje “PZA” pred mestom (v mesto z avtodom ni možno): 43.920503, 5.124440 (nismo onič plačali – vstop je prost, gneče pa tudi ni bilo). 

 

Komentiranje ni možno.