Rousillon

 

Roussillon je kraj v departmaju Vaucluse v regiji Provence-Alpes-Côte d’Azur. Leži na robu naravnega parka Parc Naturel Régional du Luberon. Kraj je značilen po velikih nahajališčih okre, pigmenta od rumene preko oranžne do rdeče barve. Teh nahajališč v okolici je ogromno, za ogled pa so uredili enega tik nad vasjo. Skozi ta izkop okre se lahko podamo po senčni peš poti Sentier des Ocres. Sprehod nam je vzel približno dve uri z vsemi postanki, malico in sladoledom. Ker je to tudi področje sivke, smo si privoščili sivkin sladoled, ki je res nekaj posebnega. Moli nas vsekakor ne bodo napadli še nekaj časa.

IMG_6471.jpg

Okro so v teh krajih kopali od 18. stoletja do  1930, ko so izkopavanja opustili. Danes je kopanje okre prepovedano zaradi zaščite naravnega okolja in ohranitve te narave geološke znamenitosti. Nekdanje trgovajne z okro je nadomestil turizem in poljedelstvo, ki je v teh krajih močno razvito zaradi rodovitne zemlje.

Spodaj je karta, kjer je označena krožna pot. Za vstopnino boste odšteli 2,5 EUR na odraslega obiskovalca. Za otroke je brezplačno.

Kaj je pravzaprav ta oranžen prah? V plasteh gline se je primešalo železo. Ko vse skupaj oksidira (zarjavi), dobimo poenostavljeno povedano zarjavelo glino. Najpogostejša uporaba je seveda kot pigment. Zanimivo je, da se celo belemu papirju dodaja tak pigment, da ni “preveč bel”. Sicer pa se uporablja tudi v medicinske namene, dodaja se v prehrani in še marsikje. Na sami lokaciji pa je seveda najbolj zanimiv ogled slikovitih plasti in hoja po oranžnem prahu. Ne pričakujte, da bodo po ogledu čevlji še čisti. Če pridete sem v sandalih, pa bodo podplati lepo oranžni še nekaj dni.

IMG_6427.jpg

IMG_6450.jpg

IMG_6452.jpg

IMG_6456.jpg

IMG_6461.jpg

IMG_6465.jpg

IMG_6521.jpg

IMG_6536.jpg

Več slik v GALERIJI

 

Več info:

Turistične informacije

Parc du Luberon

Ohranitev naravne dediščine

Lokacija:

Parking za avtodome in ostale avtomobile je na začetku vasi in je dobro označen ( 43.896218,5.296023 ). Parkirišča so tudi tik ob pričetku pešpoti.

Komentiranje ni možno.