Bastia in južno

Južno od Bastije

Zadnji dan našega bivanja na Korziki 2015 smo izkoristili za krajši izlet južno od Bastije. Iz St. Florenta smo se najprej odpeljali na vrh Pigno, kjer je veliko antenskih stolpov. Del komunikacij si lasti vojska, ki ima tudi najvišji stolp in z dvojno mrežo obdano področje oddajnikov. Na vrhu se pasejo krave, ki so tako pametne, da se hodijo hladit pod izpuh klimatskih naprav oddajnikov. Na vrhu imajo tudi »TK« radioamaterji svojo postojanko. Nekdo jim je vdrl vrata in lahko smo si ogledali sistem za napajanje repetitorjev. Na srečo oprema ni bila videti poškodovana. Vetrovi na tem vrhu pa so očitno zelo močni, saj noben od radioamaterskih stolpov ni več stal pokonci. Z vrha je razgled na vse strani. Videlo se je celo do Italije kljub malce megličastemu vremenu.

IMG_0693 IMG_0699 IMG_0708 IMG_0733 IMG_0757

Pot smo nadaljevali v smeri Basitje in proti jugu, kjer je  Etang de Biguglia, ki smo ga ogledovali le s ceste nad Bastijo. Ozek pas kopnega z ene strani obliva morje, z druge pa mrtev rokav s plitvo morsko vodo, v kateri uspeva prav posebna flora in favna. Področje je tudi naravni park.

Od tu smo šli naprej proti jugu, mimo letališča in stare cerkve Lucciana (francosko: Cathédrale Sainte-Marie-de-l’Assomption de Lucciana), imenovane tudi La Canonica ali Santa Maria Assunta di Bastia. Gre za nekdanjo rimokatoliško katedralo, ob kateri se nahaja tudi arheološko najdišče. Na tem prostoru so z izkopavanji odkrili ostanke številnih cerkva, ki so bile zgrajene pred sedanjo. Najstarejša sega v popzno 4. stoletje. Od tu smo se odpravili še malo proti hribom v zaledju vzhodne obale.

Glede na to, da smo si zadali zadnji dan bolj »na izi«, smo šli zgolj še do prvih hribovskih vasi Casinca. Teh je kar nekaj. Najprej smo pod vasjo Penta di Casinca poiskali staro kapelo Sant ‘Andria stredi gozda. Ob ruševinah smo takoj pomislili, da smo prišli do sv. Daniela pod Gorjanci. Ruševine obeh cerkva so si namreč na moč podobne.

Nadaljevali smo proti Sorbo di Casinca, ki je bila nekoč vas »dvojčica« s sosednjo vasjo, sedaj pa je to ena vas. Sredi majhne in lepo urejene vasi stoji mogočna katedrala, ki je identična kot v sosednji vasi. V vasi, ki ima zanimivo zgodovino smo srečali enega starega strica. Najprej sem mislil, da je njegovo mahanje z rokami posledica tega, da ne zna slovensko. Med odpiranjem cerkvenih vrat pa sem opazil, da ima dva slušna aparata. Verjetno je bil naglušen, saj je bil očitno zvonar. Odmahali smo še nekaj besed, ko nam je odprl cerkev in ogledali smo si še njeno zanimivo notranjost.

Pot smo zaključili pri zapuščeni kapeli San Ghjuvanni “sredi ničesar”. Bila je zgrajena v 10. stoletju z obokano apsido in zanimivimi šivanimi robovi na zunanji strani ladje.

IMG_0693

IMG_0699

IMG_0701

IMG_0706

IMG_0749

IMG_0766

IMG_0788

IMG_0793

Posnetek: YOUTUBE

Komentiranje ni možno.