Pigno

Pigno je vrh z antenskimi stolpi med Bastio in St. Florentom. Do vrha pelje ozka, ovinkasta, strma asfaltirana cesta.

IMG_0620 IMG_0637 IMG_0647 IMG_0672

Kucelj Mont Pigno leži med Bastio in St. Florentom na južni strani rta, tam kjer se začne Cap Corse. Gor je velika vojaška postojanka s konkretnimi antenami, ograjena z dvojno bodečo žico in dvojnimi vrati za vhod v kompleks. Parabole imajo premer tudi krepko preko 4m. Pri vhodu so kamere in zvonec. Ta del smo si ogledali bolj od daleč.

V neposredni bližini je radiodifuzni stolp s tipičnimi sistemi anten za RTV. Zanimivo je, da so krave, ki se pasejo tam okrog ugotovile, da je prijetno stati pod izpuhom klimatskih naprav.

Poleg omenjenih dveh je proti severu še en stolp, verjetno za mobilno telefonijo.

V vznožju teh mogočnih konstrukcij pa prav sramežljivo stojijo tri zidane barake, ki so očitno last radioamaterjev. Žal kažejo dokaj klavrno podobo: dva stolpa sta polomljena, s potrganimi jeklenicami. Na tleh je bilo videti ostanke elementov jagic. Očitno veter terja svoj davek, saj je npr. žična ograja pri RTV stolpu dobesedno izruvana iz tal, pa nima ravno tankih stebrov. Ena od “HAM” stavb je bila na silo odprta, vrata pa so razbita stala le na enem tečaju. Notri so bile baterije, verjetno za repetitor TK1UHF in TK1VHF. Antene za 2m in 70cm so sicer bile videti solidne in na svojem mestu. Ena od stavb, v kateri je najverjetneje repetitor je imela vrata založena le z nekaj kamni. Stoji pa nekaj vertikalk v bližini tretje hišice, kjer je očitno contest postojanka.

Vrh je tudi v SOTA registru, vendar smo se gor pripeljali z avtom, tako da aktivacija nebi bila ravno po pravilih in smo jo pustili za prihodnjič. QRM na vseh bandih, kar sem jih uspel “prevrteti” z gumištrudel anteno na postaji, presenetljivo ni presegel S4, kljub pragozdu anten naokrog.

Cesta na vrh je serpentinasta in ponekod malo slabša, predvsem pa ozka. Na Korziki je zanimivo, da na cesto narišejo črto tudi tam, kjer je ta široka le za en avto.

IMG_0680

IMG_0637

IMG_0652

Kratek posnetek dela ceste na YOUTUBE.

 

Komentiranje ni možno.