Od St. Florenta do Calvija

St. Florent je dobro izhodišče za približno tri smeri raziskovanja Korzike: proti rtu Cap Corse, proti Bastiji in proti jugu v smeri Calvija. Od vzhodne obale proti Calviju vodi hitra cesta N197 v smeri SV-JZ. Da pridemo do te ceste je poptrebno preko neposeljenega področja Desert des Agriates. To je nenavadna, neposeljena pokrajina, skozi katero vodi ovinkasta, a dobra cesta. Preko prelaza Bocca di Vezzu se prebijemo proti zahodni obali, kjer se izmenjujejo skalnata pobočja in mivkaste plaže. Malo pred krajem Isola rossa  smo se ustavili v mediteranskem botaničnem vrtu (link, ločen prispevek). Le nekaj km naprej je kraj Lumi, kjer smo parkirali pri hotelu Chez Charles. Za hotelom se prične približno 45 minut dolg vzpon do stare vasi Occi.

IMG_0299 IMG_0312

Pot proti jugu smo zaključili v Calviju. Zapeljali smo se v sam strogi center mesta, vse do Citadele, z obzidjem ograjenega starega mestnega jedra. Parkirišč je pred obzidjem sicer dovolj, vendar je tudi naval veik, tako da je potrebne kar nekaj sreče za prosto parkirno mesto. Za ogled starega mesta je najbolje slediti številkam, ki označujejo postojanke za »audio guide«. Slušalke in vodič si lahko za 8 eur sposodimo pri vhodu skozi obzidje. Kraj je zelo podoben Piranu: tlakovane ozke ulice, strmi navpični klifi z obzidjem na vrhu. Nekatere stavbe so odprte za brezplačen ogled, med njimi katerdala, kakšna kapela in nekaj ateljejev z razstavami umetnin, ki so seveda naprodaj.

Nekih hudih presežnih vtisov kraj ni pustil, vsekakor pa je ogled zanimiv in predstavlja enega v vrsti podobnih primorskih krajev z bogato vsebino.

Od Calvija smo se vrnili proti rtu Isola Rosa s svetilnikom. S konca rta, pod svetilnikom smo se šli spet malo geocachinga. Pri tem se nismo ozirali na prometne oznake za prepoved parkiranja, ampak smo se »naredili Francoze« in parkirali tik pod svetilnikom na velikem parkirišču (glej karto). Do vrha s svetilnikom sicer vozi turistični vlakec od plačljivega patrkirišča ob železniški progi.

V planu je bil še obisk kake od gorskih vasi nad Calvijem, saj je v vsaki kaj zanimivega. V vasi Zilia naprimer je izvir mineralne vode Zilia, ki jo prodajajo po vsej Korziki. V drugi je slaščičarna s stoletno tradicijo, kjer še vedno pečejo le 9 vrst piškot po originalnih, več kot 100 let starih recepturah. Ker pa nam je pričelo primanjnkovati dneva, želja pa je bila še kopanje v morju n a zahodni obali, smo se usmerili proti plaži ob kraju Lozari (tule je sedaj parking, do plaže pa se gre preko mostička) .

 

Blizu plaže so se pasli osli
IMG_0288

Ograja ob plaži
IMG_0290

Morski konjiček
IMG_0308

Puščava
IMG_0315

Puščavniki
IMG_9919

Calvi – pristanišče
IMG_0159

Barčica v Calviju
IMG_0188

Imena ulic
IMG_0212

Sončna pripeka nad Calvijem
IMG_0200

Rdeči otok v ozadju
IMG_0079

Pogled v nasprotni smeri
IMG_0153

Rdeči kamni
IMG_0234

Svetilnik
IMG_0246

Trasa tega izleta:

Komentiranje ni možno.