Vasica Occi

Zgodovina zapuščene vasice Occi sega v srednji vek, ko so v vojaškem spopadu napadli prebivalce obalnih vasi in so se vaščani iz vasi Spano zatekli v hribe. Leta 1589, ko je bila vas pozidana, je štela so okrog 150 prebivalcev, ki je ostalo skoraj nespremenjeno do leta 1852, ko je začelo število prebivalcev upadati. Po prvi svetovni vojni so se ljudje odselili zaradi presušitve edinega vodnega vira nad vasjo. Do vasi Occi vodi več poti, najhitrejša, a tudi najbolj na sooncu je pot od hotela Chez Charles v kraju Lumi. Pri hotelu se da parkirati, za hotelom pa je kažipot do vzpona, po katerem pridemo do vasi v dobre tri četrt ure po ovinkast, označeni peš poti.

Ker je do vasi možno priti le peš, se je ta ohranila vse do današnjih dni, pa čeprav je skoraj stoletje že “mesto duhov”.

IMG_0139 IMG_0083 IMG_0101 IMG_0128

Ko po stezi prispemo na višino 377m, nam vasica Occi ponuja panoramski razgled nad temno modrim morjem, na eni strani do polotoka Isola Rosa, na drugi pa vse do Cap Corse, polotoka na severu. V vasici najdete mir, in senco. Sredi naselbine je s kamnom pozidana cerkev, oz. kapela Annunziata, ki je bila obnovljena leta 2002. Za obnovo in zaščito tega področja skrbi združenje “Occi Paese Paese Rinascitu”, ki se na vse pretege trudi, da Occi ostane v prvotni obliki. Zaenkrat jim to še uspeva, zato toplo priporočam ogled teh zanimivih ostankov nekdanje vasi.

IMG_0076

IMG_0096

IMG_0140

IMG_0100

IMG_0143

IMG_0074

 

Posnetek vasi Occi: YOUTUBE

 

Komentiranje ni možno.