Sutjeska

Ob omembi Sutjeske vsak, ki je hodil v šolo v bivči SFRJ najprej popmisli na bitko na Sutjeski. Kako smo se “dudlali” vse velike bitke, ki so se bíle na tleh nekdanje države. Znati smo morali vse datume in ne vem kaj še vse. Vse to je sedaj ššlo nekam v ozadje spominov. Vsekakor pa je zanimivo obiskati te kraje in če ne drugega občudovati lepo pokrajino, v kateri so postavljeni spomeniki vseh teh velikih bitk. Ena takih se je dogajala na planjavi pri kraju Tjentište, skozi katerega teče reka Sutjeska. Mi smo se prebili do te idilične dolinice skozi kanjon, ki ga je urezala reka v svoji milijon in več letni zgodoovini in se v svojem nemirnem toku požvižga na vse vojne vihre, ki so vihrale v teh krajih.

IMG_1387 IMG_1401 clip3

Poleg velikega spomenika v tej Dolini herojev je zanimivo tudi kopališče, ki je umetno narejeno na okljuku Sutjeske. V pobetoniran in obzidan travnik ves čas točijo svežo vodo iz reke in tako je nastal ogromen bazen, v katerem se sicer mrzla voda Sutjeske tudi ogreje.

Poleg omenjenih znamenitosti je bilo pa še bolj zanimivo naše prenočevanje. Če sem bolj natančen, pot do prenočevanja. Na spletnem portalu sem na hitro poiskal nekaj v bližnji okolici in našel ugodno varianto prenočevanja. Ko sem se vse lepo dogovoril, mi je lastnik v enem od sporočil, ki sva si jih izmenjala preko elektronske pošte omenil, kako se pride do njih in mimogrede omenil viseči most, ki pelje do hiše. Hm, viseči most??? Kombi??? A bo to šlo, ali bomo pristali v reki? Skrbi sem prestavil na dan, ko bo res treba preko. Že pot do visečega mostu je bila dokaj ozka in v slabem stanju. Ko pa smo prišli do mostu, pa so nas pričakali plohi poploženi po dolgem na zibajočem visečem mostu na dveh sumljivih jeklenicah. Že peš hoja ni vzbujala nekega zaupanja, saj je na mostu zijalo kar nekaj lukenj. Pa smo orekli, kar bo pa bo in zapeljali preko. Most je vzdržal. Tudi naslednji dan, ko smo se vračali proti glavni cesti.

Področje okrog Tjentišta je vsekakor zanimivo za nekajdnevni poostanek. V okolici so visoki vrhovi, velikanski pragozd in prekrasna narava. Področje žal ni povsem čisto minskih polj in potrebna je previdnost ter striktno izogibanje nevarnim področjem. Vse je sicer označeno in vrisano na karte, vendar dodatna previdnost ne bo odveč. Vsekakor pa velja, da označene in uhojene poti so vedno očiščene vseh takih nevarnosti in dokler se držimo markacij ter utrjenih stez se nimamo česa bati. Mi smo pri tokratnem obisku v glavnem le prespali, vsekakor pa se bomo še vrnili, da se povzpnemo na Maglič, obiščemo pragozd, Trnovačko jezero v obliki srca in še vse ostalo, kar je zanimivega tam okrog.

IMG_1373

IMG_1401

indianajones1

 

 

Info okrog prenočišča Turističko seosko domaćinstvo “Radović”:

www: http://radovicsutjeska.freshcreator.com/

Popov Most, 73311 Tjentište
Tel.: 00387 65 276 824
milovan_radovic@yahoo.com mira_radovic@yahoo.com

Komentiranje ni možno.