Umoljani

Umoljani so majhna vasica stisnjena v breg na južni strani Bjelašnice. Za nekaj dni smo se nastanili v počitniškem domu “Pansion Umoljani”, od koder je odlično izhodišče za raziskovanje prav popsebne okolice. Več podatkov o nastanitvi je na tej povezavi. Prijazno in neumorno gospodinjo Aldijano ali gospoodarja Nedžada dobite na telefon 0387 61 22 81 42  ali po elektronski pošti na naslovu umoljani@gmail.com .

IMG_1503

V okolici vasi je za videti cela vrsta zanimivosti. Nekaj jih je opisanih v nadaljevanju tega prispevka, ostalo pa poiščite s pomočjo kart ali direktno na naslednjih povezavah:


 

Studeni potok

Okoli potoka, ki vijuga preko hriba nad vasjo Umoljani je nanizanih cel kup legend. Potok je zanimiv zaradi oblike struge, ki je najlepše vidna z vrha nad zaselkom Gradina. Do tam je od Pansiona Umoljani dobre pol ure sprehoda po makadamski poti. Iz Gradine tudi vodi najkrajša pot preko Prelaza Crveni klanac v dolino Dugo polje, koder vijuga makadam za Lukomir. Ta pot je sicer prehodna le s terencem, kolesom ali peš. Z Gradine se obrnemo proti jugu na prvi kucelj in pod nami se prikaže Studeni potok. Že bežen pogled na obliko potoka daje slutiti, da je bila vir prenekaterih bajk in vsebina mitološke dediščine teh krajev. Če k temu dodamo še skalne plasti, ki jih je zavilo v kači podobne figure nedaleč od vasi, je seveda mera polna. Najbolj znana pripoovedka govori o kači, ki da naj bi uničila vas. Prebivalci vasi so zaradi tega intenzivno molili proti uničenju in od tod naj bi tudi vas dobila svoje ime Umoljani.

IMG_1570

IMG_1589 IMG_1597 IMG_1598 IMG_1558

 


 

Vodenice

Vodenice so manjši mlinčki, ki so jih nekoč postavljali na studencih in potokih. Tik pod vasjo Umoljani se nahaja 6 teh mlinčkov na potoku Sedrenik, ki so bili povsem obnovljeni. Značilnost teh mlinov je, da imajo vodoravno mlinsko kolo, ki poganja preproste žrmlje manjših dimenzij. Vodotoki so na pobočjih Bjelašnice skromni in taki so bili tudi ti mlini. Jih je bilo pa zaradi tega več. Nekaj več podatkov o vodenicah s tega področja je najti tule. Lokalna kopija: Vodenice na planinskim vodotocima Bjelašnice

IMG_2143

IMG_2122 IMG_2138 IMG_2144 IMG_2116

 


 

Stara džamija

Tik pod vasjo Umoljani se nahaja stara džamija s prav zanimivim minaretom, ki ima kritino prilagojeno hudim vremenskim razmeram, ki vladajo tu pozimi. O nastanku ni podatkov, je pa po pričevanjih le še ena mošeja v BiH starejšega datuma.

IMG_2150

IMG_2154 IMG_2148 IMG_2152


 

Stečki 

V okolici po pobočjih pašnikov srečamo različne oblike stečkov. Največja skupina teh kamnov se nahaja tik ob cesti, ko se od Koritnice pričnemo vzpenjati proti vasi.

IMG_1818

IMG_1824 IMG_1814 IMG_1833 IMG_1820

 

Komentiranje ni možno.