Eko katun Štavna

Za pohod na Komove je idealno izhodišče Štavna. To je planota tik pod goro Kom Vasojevički. Na nadmorski višini 1800m se nahaja nekaj katunov (pri nas bi jim rekli planine). Nekaj je avtentičnih, spet drugi so spremenjeni v vikende. Nekaj je tudi novih hišk, zgrajenih v duhu starih kolib, vendar z novimi materiali. Za turizem so s pomočjo tujih investicij uredili Eko katun Štavna. To je malo naselje desetih hišk (+ recepcija in restavracija), ki so urejene za bivanje petih ljudi. V dveh nadstropjih je 5 ležišč. Spodaj je mala kuhinja s štedilnikom na drva in eno posteljo. Zgoraj so še štiri ležišča. Hiške so opremljene z najnujnejšo opremo za bivanje. Ne pričakujte luksuza obmorskih apartmajev, ampak bolj v duhu naših planinskih koč. Za lastno kuhanje priporočam, da vzamete s seboj plinski gorilnik. Sicer pa je ena od hišk restavracija, kjer pripravijo marsikaj po željah gostov. Mi smo si zaželeli meso na žaru. Ker imajo električni žar, elektrike pa zaradi tragične nesreče v bližnjem transformatorju dva dni ni bilo, se je kuharica znašla in potešila naše želje. Zakurila je v šporhetu in nam spekla meso kar v ponvi. Jedli smo tudi odlično čorbo (po naše enolončnico z mesom). Potrudijo se tudi kadarkoli. Ko smo prispeli, so ravno postregli eno slovensko družino z večerjo in to ob 22h zvečer! Skratka, gostoljubnost na vsakem koraku.

Eko katun Štavna - naše bivališče

Kako priti na Štavno?
Najenostavneje je, da gremo do Kolašina. Od tam sledimo kažipotu za Andrijevico. Po cca. 14km iz Kolašina pridemo na prelaz Trešnjevik, kjer zavijemo proti Štavni. Asfalt nas pripelje vse do vhoda v Eko katun.

Odcep za Komove

 

Najbolj zanimivo pa je, če iz Podgorice en čas sledimo Morači in njenemu kanjonu in se po nekaj km odcepimo proti Lijevi reki (odcep desno, he he). Sledimo ovinkasti cesti mimo Veruše in Opasanice. Na cesto Kolašin-Andrijevica pridemo približno na pol poti med Kolašinom in Trešnjevikom.

Stari FAP Tjale zadaj gremo, samo ne bo stopnic Kure, kakšen pes in mali vrt - dovolj za preživetje IMG_5294.JPG IMG_5295.JPG IMG_5299.JPG

Zunanje povezave:

http://www.summitpost.org/eko-katun-stavna/281880 – Opis je potrebno obnoviti. Vse poti, kjer je omenjen makadam, so sedaj asfaltirane.

http://pavlin.si/foto/v/poti/crnagora/Komovi/?g2_page=1

 

Kontakt: ++382 69-043-622 (upravnik – “šef”)

Cena najema je 40 EUR na hiško na dan.

Komentiranje ni možno.